Késsel kergette a gyerekeket egy randalírozó abban a bérházban, ahová Karácsony hajléktalanokat költöztetett

Egy ittas állapotú férfi kergetett meg késsel gyerekeket abban a bérházban, ahova még 2020 első felében hajléktalanoknak utalt ki lakásokat Karácsony Gergely főpolgármester. Nem az első eset, hogy atrocitás történik a Kőbányai út 22. szám alatti órási fővárosi tulajdonú bérházban. Ugyanis a problémát az okozza, hogy a főváros a több évtizede ott élő lakók megkérdezése nélkül a többnyire komfort nélküli szomszédos üres garzonokba költöztetett be hajléktalanokat. Azóta a hatalmas épület bűntanyává változott, nemcsak ott élők, hanem idegenek is bejárnak drogozni, italozni a bérház közös helyiségeibe.

2023. 12. 01. 16:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A napokban egy magáról nem tudó fickó késsel a kezében riogatta gyerekeket, ott szaladgált köztük. Úgy kellett rászólni komolyabban” – mondta a Metropolnak egy, a Kőbányai út 22. szám alatt élő lakó, akiben többször felmerült a költözés gondolata az élhetetlen állapotok miatt. A Magyar Nemzet több alkalommal beszámolt arról, hogy amióta a fővárosi önkormányzat összeköltöztette a több évtizede már ott élő lakókkal a Gyáli úti hajléktalanszálló tucatnyi lakosát, elszabadult a pokol az épületben. 

Mint ismert: a Könyves Kálmán körút sarkán álló hatalmas bérház 150 család otthona, Karácsony Gergely főpolgármester Pikó András józsefvárosi polgármester támogatásával úgy költöztette be a fedél nélküli személyeket, hogy előtte nem egyeztetett erről a már ott élő és fizető bérlőkkel.

A lakók költöznének, azonban cserelakásra sem a fővárostól, sem a józsefvárosi önkormányzattól nem számíthatnak, holott úgy érzik: veszélyben az életük. A szerény körülmények között lakóknak így más lehetőségük sincs, mint tűrni a baloldali politikusok döntésének következményeit. 

Amióta az új „beköltözők” megérkeztek, az épületben gyilkosság, tűzeset, verekedések történtek, ráadásul halmokban áll a szemét. Az házban rendszeres a randalírozás, folyamatosan tele van vizelettel és fekáliával a lépcsőház. A régi bérlők este hat után inkább bezárkóznak lakásaikba, mert félnek az italozó és drogozó emberektől. A lakóknak egyetlen védelmi eszközük van: rendszeresen hívják a rendőrséget, mert gyakori a kívülről érkező bűnözök jelenléte is.

A rendszeres atrocitások ellenére sem a főpolgármester, sem a kerületi polgármester nem tesz semmit. 

A bérházban lévő problémák évek óta nyilvánosságot kapnak, a baloldali vezetők mintha meg se hallanák ezt. Sőt, Karácsony Gergely további hasonló megoldásokon gondolkodik. Nemrég kezdte meg a főváros az első közösségi költségvetés győztes projektjének az előkészítését, amely arról szól, hogy üres bérlakásokba hajléktalanokat költöztetnek. Az ötletet az Utcáról Lakásba Egyesület nyújtotta be. A szervezet alapítói közt van Jámbor András, Józsefváros parlamenti képviselőjének az élettársa.

Fábián Márta, a Józsefvárosi Fidesz alelnöke, helyi kapcsolattartója számára is jól ismert a bérház története. Vallja, hogy a Gyurcsány Ferenc által mozgatott baloldali városvezetők, Karácsony és Pikó felelősek a környék leromlásáért.

– Ha 2024-ben a józsefvárosi városvezetésben gyökeres változás lesz, csak az lesz garancia a konszolidációra – mondta el véleményét a Magyar Nemzetnek a helyi Fidesz alelnöke, aki maga is gyakran jár a környéken és tapasztalja a folyamatos lezüllést. 

Borítókép: Kőbányai úti bérház (Fotó: Metropol)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.