Magyarországon szinte senki nem tervezi, hogy hitelből venne karácsonyi ajándékot

Főként megtakarításból és jövedelemből vásárolnak idén a magyarok.

2023. 12. 18. 11:09
Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok négyötöde idén is ajándékozással készül karácsony ünnepére, azokat viszont főként megtakarításból és jövedelemből vásárolják, a hitelből való költekezésre szinte senki nem készül – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából, amely a magyar társadalom karácsonyi fogyasztási szokásait vizsgálta. 

A kérdőíves gazdasági felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok húsz százaléka nem tervez ajándékot vásárolni az idei karácsonyra.

A részletes elemzésből kiderül, hogy szinte a társadalom egésze – kortól, nemtől és lakhelytől függetlenül – hasonlóan vélekedik, kivéve a hatvan év felettiek csoportja, ahol az ajándékozási kedv már „csak” 68 százalékos. „Ez azzal állhat összefüggésben, hogy a társadalom idősebb része nem feltétlenül az ajándékozás lehetőségét látja az ünnepben, illetve azok beszerzése is körülményesebb lehet már a szépkorúak számára” – olvasható a felmérésben.

Mint írták, azoknak, akik készülnek ajándékot venni, több mint fele (52 százalék) tíz- és ötvenezer forint között költ erre az alkalomra. Egyötödük (21 százalék) ennél is többet szán az ajándékozásra, ötven- és százezer forint közötti összeget. A társadalom 11 százaléka tízezer forintnál kevesebbet tervez költeni ajándékozásra, de pont ugyanennyien (11 százalék) vannak azok is, akik karácsonyi büdzséje százezer forint feletti. 

Jelentős eltérés fedezhető fel a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében: köztük már 26 százaléknyian ötven- és százezer forint között költenek, 17 százalékuk pedig százezer felett. Az alapfokú és középfokú végzettséggel rendelkezők fogyasztási szokása hasonló az országos átlaghoz, illetve más demográfiai bontás sem mutat jelentős különbséget

 – derül ki a kutatásból.

A felmérés szerint a magyarok kétötöde, mintegy negyven százaléka amegtakarításait is felhasználja a karácsonyi vásárlás során, 58 százalékuk viszont a jövedelméből tervezi az ünnepi költekezést. „Mindössze a magyarok egy százaléka jelezte, hogy ünnepi kiadásait hitelből tervezi finanszírozni. Minél magasabb az elkölteni kívánt összeg, annál nagyobb arányban használják fel megtakarításaikat a magyarok. A tízezernél kevesebbet költők 36,7 százaléka nyúl megtakarításaihoz, tíz- és ötvenezer forint között az arány 37,4 százalék, ötven- és százezer között már 42,9 százalék, százezer felett pedig már eléri  a 47,2 százalékot – fogalmazott tájékoztatásában a Nézőpont Intézet, hangsúlyozva, 

a hitelezés szinte teljesen visszaszorult, egyedül a százezer feletti költéseknél jelezték enyhén magasabb arányban – a válaszadók három százaléka –, hogy élnek a hitelezés lehetőségével,

 ami a statisztikai hibahatárt is figyelembe véve továbbra is szerény arány. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.