MSZP-s politikus a 99 Mozgalom „mikroadományairól”: Átvertek minket!

Kiakadtak az MSZP-ben és becsapva érzik magukat azután, hogy kiderült, visszaélhettek két munkatársuk nevével a 99 Mozgalom „adománygyűjtése” során – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő szocialista politikus. A főpolgármester által alapított egyesület ügyében az adóhatóság költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásának gyanújával vizsgálódik, és Karácsony két bizalmasánál is házkutatást tartottak már.

2023. 12. 06. 9:21
KARÁCSONY Gergely; TÜTTÕ Kata; BOLLA Tibor
Budapest, 2023. december 1. Karácsony Gergely fõpolgármester, Tüttõ Kata fõpolgármester-helyettes és Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója (b-j) a BKV ünnepi fényvillamosán a jármû indulása elõtt a Hungária kocsiszínben 2023. december 1-jén. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átverve érzi magát az MSZP, illetve az a két munkatársuk, akik részt vettek a 99 Mozgalom félmilliárdos „mikroadományaihoz” köthető egyik láda felbontásában, az abba „bedobott” összeg megszámolásában és jegyzőkönyvezésében – mondta el lapunknak egy szocialista forrásunk.

Emlékezetes, az MSZP aktivistáit a mozgalom bűnügyével összefüggésben tanúként hallgatták meg, ők pedig azt állították, hogy a fellelhető tíz jegyzőkönyvből mindössze egyet írtak alá, hiába szerepel az összesen a nevük. Márpedig ez azt jelenti, hogy valakik az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak. 

A neve elhallgatását kérő MSZP-s politikus lapunknak hozzátette, hogy a két kollégájuk a törvényeket betartva, jóhiszeműen járt el, így a sajtóban megjelent információk a pártban nagy felháborodást keltettek. „Átvertek minket!” – nyomatékosította szocialista forrásunk.

 

Karácsony bizalmasánál írhatták alá a jegyzőkönyveket

Úgy tudjuk, a jegyzőkönyvek aláírása Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában történt. A helyszínen a közelmúltban házkutatást tartottak a nyomozók, és Gyurcsány Ferenc volt államtitkáránál a hatóság okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le

Pár napra rá a hatóság kiszállt a 99 Mozgalom hivatalos képviselőjének, Perjés Gábornak az otthonához is. A hatósági intézkedésnek nyilván köze lehet ahhoz, hogy Perjés lakcímére jegyezték be a mozgalmat, illetve ő volt az, aki félmilliárdnyi „mikroadományt” készpénzben befizetett az egyesület számlájára. 

 

Több bűncselekmény gyanúját is vizsgálják

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizette be az említett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

 

Az OTP is feljelentést tett

Karácsony Gergely a jelentés után kis, majd nagy ládikákban gyűjtött „mikroadományokról” kezdett beszélni. Az ügyben – amelyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett – költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt rendeltek el nyomozást.

A bank feljelentését egy belső vizsgálat előzte meg. A pénzintézet vizsgálata lényegében megállapította, hogy az adományládákba nem is férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt. 

Kiderült az is, hogy a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett. 
Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes és Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója a BKV ünnepi fényvillamosán a jármű indulása előtt a Hungária kocsiszínben 2023. december 1-jén (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.