Pécs generációkra eladósodik a baloldali városvezetés miatt

Minden pécsinek 2048-ig kell helytállnia azért az adóssághegyért, amit a Gyurcsány Ferenccel megegyezett Péterffy Attila baloldali polgármester és koalíciója hozott össze néhány év regnálása alatt. A kölcsön után kamatot kell fizetni, de a baloldalnak rendkívül előnyös, hogy az első nagyobb törlesztőrészlet csak 2027-től indul: akkor fogja az egymilliárdot megközelíteni a tőke- és a kamattörlesztés összege évente, és utána még évtizedekig kell százmilliókat fizetni.

Forrás: BAMA2023. 12. 02. 21:50
PÉTERFFY Attila
Pécs, 2023. november 29. Péterffy Attila polgármester beszédet mond a világörökség részét képezõ pécsi ókeresztény síremlékeket érintõ, csaknem egymilliárd forintos európai uniós és kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztési program záróeseményén a pécsi Cella Septichora Látogatóközpontban 2023. november 29-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a pécsi baloldal úgy szivattyúzza ki a városi kasszát 16 milliárdos adósságot felhalmozva, hogy közben 2019-hez képest sokkal több állami támogatást kapott Pécs. A Fidesz frakcióvezetője szerint el lehet dönteni, hogy maradjon-e ez a helyben topogás, vagy pedig változás kell – írja a Baranya vármegyei hírportál. A lap rámutat: a jelenlegi városvezetők 2048-ban már aligha ügyködnek, de az idén született pécsiek úgy fognak elmenni először voksolni 18 évesen, hogy még ezt az adósságot kell nyögniük.

Generációkon keresztül fizetheti vissza a város azt az adósságot, amit röpke néhány év alatt, politikai karrierjük érdekében vett fel a szűk baloldali-pénzügyi elit.

A hitel annak fényében is különösen érdekes, hogy a legújabb költségvetési rendelet módosításából kiolvasható, hogy ebben az évben már 20 milliárd forint körül van az állami támogatás összege, ami 2019-ben – tehát az előző városvezetés utolsó évében – még csak 12 milliárd körül volt. A finanszírozás növekvő tendenciája pedig az elmúlt években is érvényesült.

Úgy adósították el a várost, hogy nem látszik, mire költöttek, hiszen még a korábbi városvezetés projektjeit fejezik be, azokat is kapkodva, kaotikusan, mert előtte évekig nem csináltak semmit. Ezért van az, hogy egy átadott óvoda pár nap után beázik, és újra feltúrják azt az utat, ami pár éve már elkészült

– mondta Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető, a pénzügyi bizottság elnöke. Számítása szerint ha az elmúlt években kapott többletet és a 16 milliárdos hitelösszeget összeadjuk, akkor ez nagyjából 30 milliárdos tétel, amiből olyan volumenű fejlesztéseknek kellett volna történniük, mint az EKF idején, amikor megépült a Tudásközpont, a Kodály Központ, a Zsolnay negyed és számtalan közterületi beruházás. Ezen fejlesztéseknek pedig azon kívül meg kellett volna történniük, amikre a forrást még az előző városvezetés nyerte el és a mostaniak fejezik be. Ilyen például a vásárcsarnok, a bicikliutak, óvodák.

A frakcióvezető kiemelte:

Péterffy Attila polgármester 2019-ben az átadás-átvételkor és 2020-ban a zárszámadáskor is megerősítette, hogy 4,5 milliárdos többlettel vette át a kasszát, és csak azért hangsúlyozza a baloldal annyiszor, hogy a kormány bünteti a várost, mert nagyon jól tudják, hogy ez nem igaz.

Európa harmadik legnagyobb gazdaságmentő programját hajtotta végre a kormány tízezermilliárdos értékben, amivel meg tudták őrizni a munkahelyeket a vállalkozások, és ennek is köszönhető, hogy idén már 14,5 milliárd forint folyik be iparűzési adóból, ami néhány éve mindössze 9,5 milliárd forint volt. Ebből a többletből kell azt az 1,7 milliárdos kormányzati támogatást visszafizetni, ami kamatmentes támogatás volt  – mondta. Mint ismeretes, ezt azért kellett igényelni, mert a korábbi szocialista városvezetés, a jelenlegi baloldal elődjének a hagyatéka után így tudták a várost új gazdasági pályára állítani, aminek köszönhetően jelentősen megugrottak a bevételek – tette hozzá Csizmadia Péter.

Borítókép: Péterffy Attila (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.