Rendkívüli járvány terjed, de már elérhető a Moderna új vakcinája nálunk is

Elsősorban az időseknek és az egészségügyi dolgozóknak ajánlják.

Forrás: Világgazdaság2023. 12. 21. 17:46
null
Salgótarján, 2022. április 16. Oltáshoz készítik elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendõt a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. április 16-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már elérhető az új mRNS-alapú Modera vakcina a Semmelweis Egyetem három oltópontján. Az oltást meghatározott napokon és idősávokban adják be, és a rendelési idő vége előtt tizenöt perccel fogadják az utolsó pácienst – számolt be a Világgazdaság.

Az új mRNS-alapú vakcina az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) való regisztrációt követően vehető fel. Az oltáshoz a személyi azonosító okmányokra, a lakcímkártyára és tajkártyára, valamint a Klinikai Központ honlapjáról  letölthető nyomtatványok kitöltött és aláírt változatára van szükség.

A vakcinát elsősorban azoknak ajánlják, akik az influenza elleni térítésmentes oltásokra jogosultak,

idetartoznak például a 65 év felettiek és az egészségügyi dolgozók is, akik foglalkozásuknál fogva veszélyeztetettek.

A 18 év alattiak az egyetem területén kizárólag a Gyermekgyógyászati Klinika Bókay részleg oltópontján, a Bókay János utcában kaphatják meg az oltást.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legutóbbi közleménye szerint 

az előző évekhez képest rendkívüli járvány terjed Magyarországon.

Influenzaszerű, lázzal és köhögéssel járó betegség söpör végig az országon. Nagyon sok fiatal, akár két évnél is kisebb gyerek került súlyos állapotba. Az NNK által közzétett adatok szerint a 2023–2024-es időszakban, a 40. és az 50. hét között 100 ezer lakosra vetítve 400-450-en mentek orvoshoz olyan panaszokkal, amelyek az influenzára jellemzők.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.