Veszélyessé vált a levegő minősége a Sajó völgyében, csak hétvégén kezdődhet a javulás

A következő napokban még maradni fog az erős légszennyezettség.

Forrás: MTI2023. 12. 29. 11:20
légszennyezés, maszk Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyessé vált a szálló por miatt a levegő minősége a Sajó völgyében – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNGYK adatai szerint 

veszélyes a levegő minősége Sajószentpéteren és Kazincbarcikán, egészségtelen Putnokon.

A mérések adatai szerint kifogásolt a levegő minősége Ajkán, Várpalotán, Tatabányán, Százhalombattán, Budapesten, Salgótarjánban, Miskolcon és Nyíregyházán, a többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint 

a következő napokban éjszakánként egyre nagyobb területen képződik köd, rétegfelhőzet, amely napról napra egyre lassabban zsugorodik, egyre többfelé maradhat meg tartósan. 

Csak kevés helyen élénkülhet meg a jellemzően déli, délnyugati szél, így várhatóan egyre több helyen haladja meg a szálló por napi átlagkoncentrációja az egészségügyi határértéket. A hét végén várhatóan feltámad a szél és megnő a csapadék esélye, így javulás következhet be a levegő minőségében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.