A Kehi vizsgálatot indított a hídpénzbotrány miatt

Egyre kínosabbá válik Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés számára a hídpénzbotrány, a legfrissebb fejlemény ugyanis az, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatot indított a Lánchíd felújítása kapcsán nyilvánosságra került információk miatt. Tényi István bejelentése szerint a számlagyáros Vig Mór ügyében zajló büntetőeljárás egyes részletei alapján további súlyos bűncselekmények is megvalósulhattak a hídberuházással összefüggésben.

2024. 01. 30. 14:47
CSS_20230804-49
20230804 Budapest Átadták a megújult Lánchidat. Fotó: Csudai Sándor (CSS) Origo képen: Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulat jöhet Karácsony Gergelyék hídpénzbotrányában, miután a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is lépett az ügyben. A PestiSrácok.hu értesülése szerint ugyanis a Kehi megindította a vizsgálatot, miután Tényi István közérdekű bejelentéssel fordult a hivatalhoz. 

A bejelentő szerint a Vig Mór-féle számlagyár ügyében folyamatban levő nyomozás nyilvánosságra került részletei alapján további súlyos bűncselekmények – többek közt vesztegetés, sikkasztás és hűtlen kezelés – is megvalósulhattak a Lánchíd felújításával összefüggésben.

Tényi István a Kehinek küldött közérdekű bejelentésében arra emlékeztetett, hogy egy 2018-as határozatban a kormányzat a Lánchíd felújításához hatmilliárd forint támogatást állapított meg, amelyhez a kabinet és Budapest Főváros Önkormányzata között támogatási szerződés jött létre. A fentieken túlmenően a fővárosi önkormányzat a további forrásokat több mint húszmilliárd forint összegű beruházási hitelből biztosította, melyhez a kormány előzetes hozzájárulására is szükség volt.

Itt érdemes felidézni, hogy a Lánchíd felújítása jórészt uniós hitelből történt, erre utal Tüttő Kata főpolgármester-helyettes 2021 januárjában tett nyilatkozata. Az MSZP-s politikus a Klubrádió esti műsorában úgy fogalmazott: február végén indulhat a Lánchíd felújítása, amelyre húszmilliárd forint európai uniós, támogatott, alacsony kamatozású hitelt vesznek fel.

Tényi István a PestiSrácok.hu-nak még hétfőn kifejtette: a közpénzek felhasználásával, a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás, annak megóvása, valamint a közfeladatok hatékony, gazdaságos és eredményes ellátását vizsgáló ellenőrzés, ezen belül a kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzése a 355/2011 kormányrendelet alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hatáskörébe tartozik, ezért fordult hozzájuk a sajtóban megjelent hírek alapján a Vig Mór-féle büntetőügy és a Lánchíd-felújítás között feltételezhető összefüggések kapcsán.

 

 

Számlagyárbotrány

A Tényi István által említett számlagyárbotrány, vagyis az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére körüli büntetőügy egyre csak dagad. Vig Dávid testvérét, Vig Mórt november végén vették őrizetbe különösen jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával. A NAV nyomozói megannyi helyszínen tartottak házkutatást, többek között az Apáthy Endre-féle A-Híd Zrt.-nél is, amely a Lánchíd felújítását végezte. A napokban nyilvánosságra került hírek szerint a költségvetési csalással gyanúsított Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek 1,4 milliárd forintot utalhatott át az A-Híd Zrt. 2020 novembere és 2022 júliusa között, az összeg jelentős részét – 900 millió forintot – pedig továbbutalhatták Vig Mór magán-, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az összegeket végül készpénzben felvették.


 Leleplező hangfelvétel a korrupcióról?

Mindez azért is figyelemre méltó, mert a hídfelújítás költségei már korábban szóba kerültek egy hangfelvételen, a Városháza-gate kulcsfigurája és beszélgetőpartnere között. A 2021 júniusában történt egyeztetésen az üzletember úgy fogalmazott: 

El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.

A Magyar Nemzet által megszerzett hangfelvételek leirata szerint a beszélgetőpartner meglepődve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?”, mire Bajnai Gordon exminiszterelnök „harcostársa” azt mondta, hogy a Lánchíd-felújításból úgy lehet pénzt kivenni, hogy „ötmilliárddal megdrágult és kisebb lett a tartalma”.
 

Drágábban, kevesebb tartalommal

A híd renoválására még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki pályázatot, amit 2019 szeptemberében az A-Híd nyert meg. 

Az önkormányzati választásokon győztes Karácsony Gergelyék azonban utóbb új közbeszerzési eljárást indítottak, de a győztes ekkor is az A-Híd lett. Az ajánlatuk viszont már csak a Lánchíd felújítására vonatkozott, ugyanakkor a korábbinál ötmilliárd forinttal magasabb összeggel, 26,7 milliárd forinttal.

 A 23 százalékos áremelkedés mellett megváltoztak más, fontos szerződéses feltételek is: a Tarlós alatt lezárt tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, miközben a céget terhelő kötbért megfelezték.

A balliberális városvezetés – Tarlós István megfogalmazása szerint „óvodás trükkel” – a korábbi, az alagutak felújítását is tartalmazó 35 milliárdos ajánlatot mérte össze az új, csak a Lánchídra vonatkozó, a valóságban ötmilliárddal „vastagabb” pályázattal, azt állítva, hogy az övék az olcsóbb.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.