Betlizik, aki a lifttel jutna le a metróhoz

Az utasokra mutogatnak Karácsonyék az M3-as metró rapszodikusan működő liftjei és mozgólépcsői miatt.

Forrás: Metropol2024. 01. 12. 8:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Újpest-Központban hónapok óta szerencsétlenkednek a babakocsis kismamák a mozgólépcsőn vagy a lépcsőn – írta a BKK-nak egy budapesti lakos, a Metropolhoz is eljuttatott levelében. Az ingyenes napilap olvasói korábban is jelezték már, 

teljesen kiszámíthatatlan, hogy működnek e a liftek a tavaly 250 milliárd forintért átadott, és akadálymentesített M3-as metróvonalon. 

A lap munkatársa utánajárt az újpesti anomáliának, és az olvasó által leírtakat tapasztalta: először nem működött a felvonó, két óra múlva viszont már igen. Úgy tűnik, állandósultak a zavarok, leállások.

Mint írták, azt már megszokhatták a fővárosiak, hogy Karácsony Gergely Budapestje nem működik, a közlekedési terület pedig olyan kihívás a főpolgármester számára, amit nem sikerül teljesítenie. Eddig főként az autósokat bosszantotta, de a gyalogosokat sem kímélte a logikátlan és eredeti tervekhez képest drágább beruházásokkal, ehhez kapcsolódó forgalmi változtatásokkal. 

Se lift, se mozgólépcső

Az egyik olvasó megírta a BKK-nak, hogy Újpest-Központnál nem működött a lift hónapok óta. Eszerint január 9-én megjelent a BudapestGO alkalmazásban, hogy Újpest-Központ akadálymentesen nem hagyható el, de valójában ez egy hosszú ideje fennálló probléma. Eddig a BKK semmiféle tájékoztatást nem adott a hibás liftekről, aznap pedig a mozgólépcsők sem működtek és kordonnal lezárták őket. Így az emberek egymást lökdösték – panaszolta az olvasó, amit egy másik olvasó is alátámasztott, mondván hol megy a lift, hol nem. Szinte minden héten van egy-két olyan nap, amikor kinn van a cetli, hogy nem működik annak ellenére, hogy ott állandó a tömeg, a felvonót sokan igénylik. Minden egyes szerelvény utazóközönsége két-három körben használja a liftet, hogy a felszínre jusson – számoltak be.

Karácsonyék az utasokat hibáztatják

Laptársunk megkereste a BKK-t és a BKV-t, mi lehetett a probléma Újpestnél. Válasz még nem érkezett, de a BKV álláspontja a 3-as metró vonalán lévő liftek meghibásodásáról közismert. Karácsonyék tavaly azt állították, hogy az utasok miatt romlanak el a liftek. Az átadást követően a BKV szerint teljesen természetes volt, hogy felléphetnek kisebb zavarok, tesztelési, ellenőrzési munkák és utánállítási feladatok a 67 hónap alatt felújított M3-as metró vonalán. –

 A hibák döntő többségét az utazóközönség nem megfelelő utazási kultúrája okozza 

– fogalmaztak, hozzátéve hogy a BKV karbantartó személyzete ilyenkor azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket az esetleges hibák mielőbbi elhárítására. 

Nyakatekert akadálymentesítés az M3 vonalon

Az eredeti tervek szerint, az M3-as metróvonal rekonstrukciójában csak részleges akadálymentesítés szerepelt, de az elmúlt években mind a húsz megállót akadálymentesítették a peronszint irányába. A belvárosi szakasz hét mélyállomásából hatnál a ferdeliftek beépítését alkalmazta a BKV, csak a Deák téren jár függőleges felvonó. A ferdeliftek stockholmi mintára épültek, de az új felvonók csak úgy fértek el a lejtaknákban, hogy az ott működő mozgólépcsőket vagy a lépcsőkocsik méretét átrendezték, illetve a mozgólépcsők számát csökkentették. Így körülbelül 36 százalékkal csökkent azok átlagos szállítási kapacitása – emlékeztettek.

Borítókép: Karácsony Gergely a Deák Ferenc téri metró átadásán (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.