Címlistával járta Miskolc utcáit a csaló, gondosórát ígérve verte át az időseket

A csaló közel kettőmillió-ötszázezer forintot lopott áldozataitól, akikre rátámadt vagy elkábította őket.

Forrás: Miskolci Törvényszék2024. 01. 16. 16:27
öreg szomorú nő Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapra elrendelték annak a nőnek a letartóztatását, aki az adatok szerint idén január 2–12. között összesen öt idős ember miskolci otthonába csöngetett be, hogy tőlük pénzt szerezzen – tájékoztat a Miskolci Törvényszék. Több esetben önkormányzati dolgozónak adta ki magát, gondosórát és táplálékkiegészítőt kínált a sértetteknek, máshol aláírásgyűjtésre hivatkozott vagy arra, hogy egy hozzátartozótól hozott üzenetet.

Három sértettet a magával vitt nyugtató tartalmú gyógyszerrel elkábított, és így vitte el az értékeiket, egy sértettet az ágyra lökött és a száját befogta, hogy ne tudjon segítségért kiáltani, míg egy esetben a sértett ébersége meghiúsította a cselekményt.

Az átverésekkel 2 360 000 forint összegű készpénzt, aranyláncot és bankkártyát lopott el.

A gyanúsítottat tetteiért ötrendbeli rablással vádolják – melyből egy kísérlet –, amit olyan személyek ellen követett el, akik a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koruknál vagy fogyatékosságuknál fogva korlátozottan képesek.

A bíróság álláspontja szerint a várható büntetés súlyossága miatt, amely öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés lehet, feltételezhető, hogy a gyanúsított megpróbálhat megszökni. Fennáll annak a veszélye is, hogy az általa ismert címen lakó sértetteket újra felkeresné, esetleg megfenyegetné őket, ami megnehezítené a bizonyítást. A bíróság szerint a bűnismétlés veszélye is fennáll, hiszen a gyanúsítottnál név- és lakcímlistát találtak, ami alapján feltehetően újabb, hasonló bűncselekmények elkövetésre készült. 

Ezek alapján a Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte a nő letartóztatását.

A végzés nem végleges.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.