Csak idén még tízmilliárd forint jut a magyar falvaknak

Hamarosan kihirdetik a Magyar falu program most lejárt határidejű pályázatának eredményét.

2024. 01. 25. 16:19
GYOPÁROS Alpár
Budapest, 2023. november 10. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelõs kormánybiztos a Falusi civil alapról tartott sajtótájékoztatóján Budapesten 2023. november 10-én. Eredményt hirdettek a Magyar falu program keretében a Falusi civil alap pályázatán, amely iránt olyan kiemelkedõ volt az érdeklõdés, hogy a kormány megháromszorozta az elnyerhetõ keretösszeget - jelentette be a kormánybiztos. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén még legalább két, egyenként ötmilliárd forint keretösszegű pályázat kiírása várható a Magyar falu programban – közölte Gyopáros Alpár kormánybiztos csütörtökön a Nógrád vármegyei Nógrád községben.

Várhatóan március végén hirdetik ki annak a tízmilliárd forintos keretösszegű, most lejárt határidejű pályázatnak az eredményét, amelynek keretében önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítására, falu- és tanyabuszok, kommunális, orvosi, iskolai, óvodai, illetve a polgármesteri hivatal működéséhez szükséges eszközök beszerzésére lehetett pályázni – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Hozzátette: az eddigi évekhez hasonlóan idén is terveznek új támogatási célterületet, a falusi polgármesterek javaslatai alapján.

Magyarországon körülbelül hárommillió ember él ötezer fő alatti településen. 

Őket érinti az intenzív fejlesztési program.

Ezek a fejlesztések gyakorlatilag mindent érintenek, ami a falu életéhez kapcsolódik, többek között az önkormányzati szolgáltatásokat, az egyházakat, a civil szervezeteket, a vállalkozásokat, de a közlekedést is – részletezte a kormánybiztos.

A kormány alapelve, hogy a Magyar falu programnak a 2018-as indulása óta alulról és felülről egyaránt építkezőnek kell lennie, 

semmiképpen sem olyan programnak, amelyben egy budapesti kormánytisztviselő egy budapesti állami hivatalban egy íróasztal mögött mondja meg, hogy mire van szükségük a falvaknak, mondják meg ezt maguk a falvak

– hangsúlyozta Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos csütörtökön polgármesterekkel is találkozott, ahol elmondta: sok száz hasonló szakmai konzultációt folytattak már le több tízezer résztvevővel, ezeken a találkozókon javaslatok, vélemények, jó szándékú kritikák is elhangzanak, mindezeket pedig beépítik a Magyar falu programba.

Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője a rendezvényen arról számolt be, hogy 2019 óta 14,4 milliárd forint érkezett Nyugat-Nógrádba a Magyar falu program nyertes pályázatainak köszönhetően, és ezen felül még nyolcmilliárd forint a falusi csok eredményeként. Ez 82 kistelepülést érint – tette hozzá.

Varga Richárd (Fidesz–KDNP) polgármester elmondta, Nógrád község csaknem 300 millió forintot nyert el a programban az utóbbi években.

Borítókép: Gyopáros Alpár (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.