Donáth Anna a Soros-birodalom egyik főemberével egyeztetett

Donáth Anna első kézből kaphatott információkat a baloldal külföldi megbízóinak szándékairól és elvárásairól. A Momentum január végén esedékes tisztújításán egyetlen elnökjelöltként induló európai parlamenti képviselő néhány napja a Soros-hálózat egyik meghatározó emberével, Ivan Krasztevvel folytatott eszmecserét.

Forrás: Origó2024. 01. 23. 12:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Soros-hálózat egyik befolyásos közép-európai szereplőjével találkozott a napokban Donáth Anna – mutatott rá az Origó. A Momentum politikusának közösségi oldaláról kiderül, derült hangulatú eszmecserén vett részt a bolgár Ivan Krasztevvel, aki régi bizalmi embere Soros Györgynek és fiának, Alex Sorosnak. Elsősorban az ellenzék helyzetét értékelték, amiről a bolgár politológus lesújtóan nyilatkozott.

Donáth Anna a bejegyzésben idézte is Krasztevet, akinek véleményét a magyar ellenzék bénultságáról, az önjelölt „alternatívalátszatok” hübriszéről fájóan pontosnak érezte. A Momentum hamarosan hivatalba lépő új elnöke úgy jellemezte Soros emberét, mint akit nem hiába tartanak a közép-európai politikai folyamatok legkiemelkedőbb szakértőjének, mivel „Krasztev gyakran pontosabban fogja meg a régiónkon belül zajló folyamatokat, mint arra a helyi elemzők képesek”.

Ezután megállapították, hogy az ellenzéki térfélen valós alternatívát csak az hozhat, akiben megvan ugyanaz a „killer instinct”, vagyis gyilkos ösztön, mint Orbán Viktorban.

Az idézett posztból ugyan nem sok lényeges információ derült ki a beszélgetés tartalmáról, de az Origó szerint két dolog biztosan látható:

  1. A globalista hálózat a hazai szövetségeseinek 2022-es súlyos választási veresége után sem mondott le a szuverenista Orbán-kormány megbuktatásának szándékáról, amire ugyan legközelebb csak 2026-ban lesz lehetőségük, de addig is minden követ megmozgatnak, már a június 9-i európai parlamenti választásokon is, hiszen a Nyugaton is egyre erősebb társadalmi elégedetlenség miatt veszélyben érzik a brüsszeli hatalmi pozícióikat.
  2. Orbán Viktort tekintik az első számú közellenségnek, akivel szemben gőzerővel próbálnak felépíteni egy reményeik szerint esélyes kihívót.

 

Soros régi harcostársa

Ivan Krasztev igazgatósági tagja Soros György zászlóshajójának, az Open Society Foundations (OSF), vagyis a Nyílt Társadalom Alapítványok elnevezésű szervezetnek. Ezen kívül alapító tagja Soros másik fontos NGO-jának, a Külkapcsolatok Európai Tanácsának, valamint részt vesz a Nemzetközi Válságcsoport kuratóriumának munkájában is.

Továbbá Krasztev a szófiai Liberális Stratégiai Központ elnöke, a bécsi Társadalomtudományi Intézet (IMW – Institute of Human Sciences) állandó munkatársa, a berlini Robert Bosch Stiftung Richard von Weizsäcker-ösztöndíjasa is volt. Jelenleg Bécsben él, de rendszeresen publikál a nemzetközi balliberális média meghatározó lapjaiban, a New York Times véleményrovatának állandó szerzője.

Írásaiban gyakran foglalkozik a kelet-európai országokkal, és többek között arra keresi a választ, hogy milyen okok vezettek a liberalizmus válságához. Krasztev a magyar fővárosban is járt már, előadóként fellépett a Karácsony Gergely által kezdeményezett Budapest Fórumon, 2022 szeptemberében.

 

Magyargyűlöletből jeles

A bolgár politológus gyakran foglalkozik a rendszerváltozás utáni demokratizálódással, EU-politikával, az orosz–ukrán háborúval. Magyarországról ritkábban ír, de az egyik legutóbbi ilyen elemzésében egészen döbbenetes képet festett hazánk uniós szerepéről, mindenekelőtt démonizálta Orbán Viktort.

A Financial Timesban december 15-én megjelent publicisztikájában a múlt év decemberi uniós csúcstalálkozó történéseiről azt taglalta, hogy a magyar miniszterelnök ambíciói szerinte messze túlmutatnak egy tízmilliós ország irányításán. „Orbán egy új Európa vezetője akar lenni” – írta. Szerinte a magyar miniszterelnök miatt egyre nagyobb a veszélye a további széttagoltságnak és a politikai bénultságnak.

Már rég eljött az ideje, hogy az európai vezetők újra elolvassák a Habsburg-birodalom felbomlásának történetét és a magyarság ebben játszott meghatározó szerepét

– fogalmazott. Az Origó megállapítja: a történelmietlen, hamis interpretáció nyilvánvaló célja, hogy

a magyarokat összeférhetetlen, rebellis népségként bélyegezze meg, akik most az unió szétverésén dolgoznak.

A saját, globalista szempontjukból is elég szerencsétlen volt az EU-t a Habsburg Birodalomhoz hasonlítani, hiszen ezzel éppen a szuverenisták álláspontját erősítette, akik éppen egy új, Brüsszel-központú birodalom létrehozásától óvnák Európa népeit.

Az is figyelemre méltó, hogy az egyik magyarországi párt vezetője, európai parlamenti képviselője, Donáth Anna példaképként tekint erre a bolgár politológusra, aki egy vezető nemzetközi lap hasábjain gyalázza a magyarságot.

 

A Partizánnak is nyilatkozott

A bolgár politológus külföldi médiumoknál megjelent írásait vagy könyveit főleg a 444, a HVG és az Azonnali oldalain idézik. Gulyás Márton is éppen Krasztevvel készített interjút a közelmúltban. A Partizán stábja tavaly decemberben Bécsbe utazott a beszélgetés miatt. Megkérdezték Krasztevtől, hogy szerinte ki Orbán Viktor valódi példaképe.

A politológus szerint az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu és az általa létrehozott politikai modell az, ami lenyűgözi a magyar kormányfőt és világszerte a „nacionalista konzervatív” tábort.

 

Szoros kapcsolat Soros György fiával

Krasztev egyébként gyakran tűnik fel Alex Soros társaságában, erre példa a New York Post egyik cikkében is megtalálható. Ebben arról írtak, hogy Alex Soros bejáratos Joe Biden adminisztrációjához a Fehér Házba, ahová több alkalommal elkísérték őt az OSF egyes vezetői, így Ivan Krasztev is. Máskor közösen tartottak előadást, például a Párizsi Béke Fórumon és a European Forum Alpbach egy eseményén.

A már említett Külkapcsolatok Európai Tanácsa nevű Soros-szervezetnél – ahol igazgatósági elnök Krasztev – a Magyarországgal foglalkozó csoportban feltűnt Soros György és fia több hazai ellenzéki szereplővel, így például Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel együtt. Mindezek ismeretében kijelenthető, hogy Donáth Anna első kézből kaphatott információkat a baloldal külföldi megbízóinak szándékairól és elvárásairól – mutatott rá az Origó.

Borítókép: Donáth Anna és Ivan Krasztev (Forrás: Facebook/Donáth Anna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.