Egyre több a lakossági panasz a bulinegyed egyik szórakozóhelyére

Lakók panaszkodnak az erzsébetvárosi bulinegyed szórakozóhelyeire, néhány közülük elviselhetetlen zajszinttel működik. Hiába az elmúlt évek zajcsökkentő intézkedései, a lakók pihenését így is zavarják. A helyi önkormányzat évek óta próbálja megoldani a Gemini Bar & Club zajszintjére panaszkodók problémáit, eddig nem jártak sikerrel, a Király utcai lakosok pedig egyre elkeseredettebbek. A kormányhivatal a VII. kerületi önkormányzat kérésére úgy döntött: a folyamatban lévő vizsgálatot a szomszédos VI. kerületi önkormányzat végzi, amely szintén érintett a bulinegyed által okozott problémákban.

2024. 01. 16. 5:56
Vattamány Zsolt
Budapest, 2017. augusztus 30. Budapest VII. kerületében a bulinegyedként ismert rész, a Kazinczy utca 2017. augusztus 29-én. A környéken lakók a hajnal négy óráig nyitva tartó vendéglátóhelyeken hangoskodók miatt panaszkodnak és várnak megoldást az önkormányzattól. A vendéglátósok a megélhetésüket féltik, ha esténként hamarabb kellene bezárniuk a szórakozóhelyeket. Lapértesülés szerint Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP), Erzsébetváros polgármestere hamarosan a VII. kerületi képviselõ-testület rendkívüli ülése elé terjeszt egy átfogó rendeletmódosítási és intézkedési tervezetet. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakossági csoportban panaszkodnak a lakók a Király utcában található Gemini Bar & Club zajterhelésére. Mint az erzsébetvárosi bulinegyedben élő névtelen posztoló írja: 

Gemini a házunk alatt éjszakánként durva zajszinttel szórakozik, ami már-már elviselhetetlen. Hétköznapokon 23 óra–3 óra, hétvégén pedig egészen hajnali ötig tart a hangzavar. Levelet írtunk az önkormányzatnak, próbáltunk szóvá tenni a tulajdonosoknak, de semmi eredmény. Rendőrséget is értesítettük, de eddig nem történt semmi. A tulajdonosok bunkók és a helyzet kezelhetetlen.

Egy másik lakó hozzátette, hogy hatvan éve lakik a Király utcában, de ennyire rossz még sosem volt. Egy másik lakó, egy másik szórakozóhellyel kapcsolatban éli át ugyanezt.

Lapunk megkereste az erzsébetvárosi önkormányzatot, hogy megtudjuk, hogy hogyan áll a lakók harca. 

Mint írták: a Gemini bárral szemben már 2022-ben lakossági bejelentés alapján környezetvédelmi hatósági eljárás indult.

„Az eljárásban az elsőfokú hatóság – a zajkibocsátásról készült szakértői vélemény alapján – az üzletet és annak üzemeltetőjét, a vonatkozó jogszabályban meghatározott határértékek betartása, betartatása érdekében – környezeti zaj, illetve rezgés elleni védelemre jogosító szakértői engedéllyel rendelkező személy, illetve ilyen személyt foglalkoztató szervezet megbízásával vagy alkalmazásával készített – intézkedési terv benyújtására kötelezte” – írta válaszában az önkormányzat, hozzátették: az elsőfokú hatóság azok jóváhagyásáról döntött, és megfelelő határidők megadása mellett a zajcsökkentő intézkedések elvégzésére, valamint az azok megtételét, a szükséges kivitelezési munkák elvégzését és a szükséges zajcsökkentés meglétét igazoló szakértői nyilatkozat, vélemény vagy annak esetleges elmaradását bemutató nyilatkozat benyújtására kötelezte üzemeltetőket. Majd tavaly júniusban az üzemeltető eleget tett a kötelezésben foglaltaknak, így a környezetvédelmi hatóság a benyújtott nyilatkozatokat és egyéb iratokat, illetve az abban foglaltakat elfogadta, az intézkedési tervet végrehajtottnak tekintette.

Itt még nem ért véget a lakók elégedetlensége, a tavaly nyáron megtartott lakossági fórumon ismét jelezte a lakók képviselője a problémát.

„Éppen ezért az érintett vendéglátó üzlet zajkibocsátásának ellenőrzése céljából az elsőfokú hatóság 2023. július 13. napján a vendéglátó üzlet üzemi- és szabadidős zajforrásaira vonatkozó és környezetvédelmi szakértő által végzett környezeti zajvizsgálat elvégzését rendelte el. Azonban a környezetvédelmi szakértő hiába vette fel a kapcsolatot a panaszosokkal, többszöri egyeztetés után sem engedték be a lakásba a zajmérés elvégzése miatt, így a környezetvédelmi hatóság ezt az eljárást lezártnak tekintette” – tájékoztatott az önkormányzat a sikertelen zajmérésről. 

Mivel a probléma folyamatosan fennáll, újabb bejelentés érkezett, ezúttal egy olyan társasházból, ahol az önkormányzatnak tulajdonrésze van, így a VII. kerület jegyzője a kormányhivatalnál kezdeményezte, hogy érintettség okán a kerületet zárja ki az eljárásból.

„A Kormányhivatal döntése értelmében ezt a vizsgálatot a VI. kerületi önkormányzat végzi el. Az eljárás folyamatban van” – húzta alá a Niedermüller Péter (DK) vezette erzsébetvárosi önkormányzat.

Az Erzsébetvárosi Fidesz szerint Niedermüller Péter és az erzsébetvárosi dollárbaloldal becsapta a Belső-Erzsébetvárosban, a „bulinegyedben” lakókat.

– Éjféli zárórát és rendet ígértek, de semmit nem tettek az itt élők nyugalmának megteremtéséért. A baloldal csak pótcselekvéseket és látszatintézkedéseket tett, hogy elterelje a sikertelenségéről a figyelmet – reagált a kialakult helyzetre a helyi kormánypárt.

Van olyan kerületvezetés, amely bezáratta a problémás helyeket

Még az előző ciklusban a szomszédos VIII. kerületi fideszes vezetés a problémás szórakozóhelyekre lakatot tett. Ahol a lakók rendre panaszt tettek, ott vizsgálatot indított az önkormányzat hatósági irodája. Az akkori vezetés kikötötte, hogy Erzsébetváros példájából kiindulva Józsefvárosban nem alakulhat ki bulinegyed. Ilyen eset volt a Kék Ló kocsma Víg utcai szórakozóhely, amelyet bezáratott az önkormányzat a vendégek túlzott randalírozásai miatt. Úgyszintén sorozatos panasz van az Auróra Kioszkra, amelyet az előző vezetés bezáratott volna, ám Pikó András balliberális polgármester a bezárás előtt „megmentette” a helyet, mindez az első intézkedései között volt. A lakossági panaszok nem szűntek meg, egy mediációs párbeszéden alapuló rendezést erőltetett az önkormányzat az Auróra utcai lakókra, ám egyetértés nem született. Így az Auróra Kioszk és a lakók elégedetlensége is megmaradt.

Borítókép: VII. kerületi bulinegyed (Fotó: Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.