Életük végéig börtönben maradhatnak a puccsista „szkíták”

A csoport a hatalom erőszakos megdöntésére és a kormány tagjainak letartóztatására készült.

Forrás: Mandiner2024. 01. 27. 7:20
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A hatalom átvétele helyett” – ezzel a címmel indította az azóta széles körben ismertté vált közleményét a rendőrség. Mint kiderült, a hatóságok egy összehangolt akció során, 150 rendőr bevetésével tíz helyszínen nyolc elfogást hajtottak végre – írja a Mandiner. 

A lap szerint a Terrorelhárítási Központ egy olyan csoportot kapcsolt le, amelynek a célja nem kevesebb volt, mint átvenni az irányítást Magyarország felett, megbuktatni a kormányt, lefegyverezni a rendőrséget és a katonaságot. 

A hatóságok tájékoztatása szerint tavaly novemberben került elő egy olyan videó, melyen egy társaság tagjai bejelentették: megalakítják a Szkíta Magyarországot, és megindították a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését.

Terveik között szerepelt a jelenlegi kormánytagok letartóztatása is. Mivel nem volt kizárható, hogy a leleplezett csoport tagjai lőfegyverrel rendelkeznek, a rajtaütések végrehajtására az NNI a Terrorelhárítási Központot kérte fel. Összesen 11 emberrel szemben intézkedtek, közülük nyolcat – hét férfit és egy nőt – gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók, majd egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit őrizetbe vettek.

Hogy mennyire komolyan gondolták a hatalomátvételt a „szkíták”, jól mutatja, hogy találtak náluk lőszereket, feltehetően éles maroklőfegyvert, de még AK gépkarabélyt is. 

A felvételen egy társaság tagjai bejelentették a szervezet megalakulását és megindították a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését.

De mit kap az, aki erre készül? 

A Zala Vármegyei Főügyészség közleménye szerint az állam elleni bűncselekmény gyanúja miatt őrizetbe vett három személy letartóztatását indítványozza az ügyészség. Egy 53 éves zalai, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfi letartóztatását kezdeményezik, akik olyan szervezett csoport megalakításában vettek rész, amely a hatalom erőszakos átvételét tűzte ki célul.

Balsai István ügyvéd a Mandiner megkeresésére elmondta, a büntető törvénykönyv szerint az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatását valósítja meg, aki olyan cselekményt követ el, amely közvetlenül arra irányul, hogy Magyarország alkotmányos rendjét erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa. Tájékoztatása szerint ez öt évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. 

„Az elkövetési magatartás közelebbről nincs meghatározva, de három lényeges eleme van: a cselekménynek – az alkotmányos rend, tehát az állami főhatalom jogszerűtlen megragadása ellen,

– közvetlenül, azaz időben rögtönösen, és céljában kifejezetten, egyértelműen kell irányulnia, továbbá – erőszakosnak vagy azzal fenyegetőnek, azaz komoly félelem keltésére alkalmasnak kell lennie

– sorolta.

Balsai István a Mandinernek elmondta, a köznyelvben puccsnak nevezett cselekmény büntetőjogi definíciójáról van szó: szavai szerint aki a bűncselekmény elkövetésére irányuló előkészületet követ el, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A hírek szerint a letartóztatott gyanúsítottak terhére ezt az előkészületi magatartást róják. A sajtóhírek alapján nem kizárt, hogy a gyanúsítottakat lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés miatt is felelősségre vonhatják

– közölte a Mandinerrel az ügyvéd, aki szerint a büntető törvénykönyv alapján aki működőképes lőfegyvert engedély nélkül szerez meg vagy tart, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Mindez a fenti előkészületi cselekménnyel együtt halmazatban legfeljebb tizenkét év szabadságvesztéssel büntetendő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.