Előkerültek a szakszervezetek: a PSZ elnöke kampányolással gyanúsítja a kormányt a pedagógusok béremelése kapcsán + videó

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta: komoly szakszervezeti sikernek tartja, hogy a kormány tíz helyett 32 százalékos béremelést ígér a tanároknak. Úgy véli, a kormány húzza az időt a pedagógusok béremelésével, és mindezt a közelgő EP-választások miatt teszi.

2024. 01. 03. 12:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt az új év, előkerültek a pedagógus szakszervezetek is, Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az ATV Start című műsorában értékelte a fejleményeket, melyek szerint januártól nem tíz-, hanem 32,2 százalékos béremelést kapnak a kollégái. 

 

Totyik tudni véli, mi történik Brüsszelben

Totyik Tamás Gulyás Gergely kancelláriaminiszer korábbi kijelentésére is reagált, miszerint a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos béremeléshez még egy technikai jóváhagyásra van szükség az Európai Bizottságtól, amit szóban többszörösen megígértek. 

Totyik szerint a kormány nem Brüsszelre vár, hiszen a bizottsággal a megállapodást aláírták. 

Mint mondta, a kormány előfinanszírozza ezeket a forrásokat, és Brüsszel elismerte, hogy a kormány teljesítette a források lehívásához szükséges feltételeket, tehát az elnök szerint ez nem indokol késlekedést. 

Totyik Tamás nem tartotta kizártnak: inkább arról van szó, hogy a kormány azért húzza az időt, hogy a nyári EP- és önkormányzati választás időpontjához minél közelebb lépjen hatályba az emelés. 

Arra a kérdésre, hogy mit vár a közoktatásban 2024-től, Totyik Tamás elmondta: 

Ez az új pedagógus-életpályamodell bevezetésének éve lesz.

Totyik Tamás úgy véli: a 32 százalékos emelés csökkenteni fogja az elégedetlenséget, de van még követelésük, például a munkateher-csökkentés. A szakszervezeti vezető fontosnak nevezte a pályakezdő fiatalok pedagóguspályára vonzását, ami – tette hozzá – kormányzati szándék és uniós elvárás is. Ehhez szerinte a legfontosabb az élhető iskola, a létbiztonság és a tanszabadság lenne. 

 

Borítókép: Totyik Tamás (Forrás: ATV)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.