Hallgat a főváros, milyen kapcsolatban állt Karácsony helyettese a Lánchíd-felújítás kivitelezőjével

Karácsony Gergely főpolgármester egyelőre nem beszél arról sem, felállít-e vizsgálóbizottságot a korrupciógyanús ügyben.

Forrás: Origó, PestiSrácok2024. 01. 23. 16:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokkal 2019-es kinevezése után rögtön a Lánchíd felújítását később elnyerő A-Híd Zrt. karácsonyi buliján tűnt fel Tüttő Kata, Karácsony Gergely helyettese – írja az Origó. Emlékeztettek, a baloldali városvezetés által kedvelt cég később ötmilliárd forinttal drágábban újította fel a hidat, mint amennyiért a Tarlós István vezette főváros tervezte.

Mindennek azért van nagy jelentősége, mivel az ATV információi szerint két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg mehetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-Híd Zrt.-től Vig Mór, a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Ráadásul az azóta letartóztatott Vig Mór magánszámlájára is mehetett közel egymilliárd forint, amit feltehetően készpénzben fel is vettek.

 

Kérdések vannak, válaszok nincsenek

A Lánchíd-felújítás legújabb botrányos fejleményeivel kapcsolatban kérdésekkel fordultak Karácsony Gergelyhez és Tüttő Katához. Azt tudakolták tőlük, hogy a főpolgármester-helyettes milyen A-Híd Zrt.-rendezvényeken vett részt 2019-es megválasztása óta, illetve miért került másfél milliárd forint az A-Híd Zrt.-től az előzetesben levő Vig Mór cégéhez, valamint hogy Karácsony Gergely támogatja-e vizsgálóbizottság felállítását a Lánchíd felújításának ügyében.

A feltett kérdésekre egyelőre nem kaptak választ.

 

Az A-Híd szerint semmi közük az ügyhöz

Az A-Híd Zrt. viszont reagált a PestiSrácok megkeresésére. A cég azt állította, hogy nekik nem kivitelezésre vonatkozó és nem kivitelezéshez kapcsolódó szerződésük volt az eljárás alatt álló céggel, az nem kapcsolódott közbeszerzésen elnyert projekthez, így értelemszerűen a Lánchíd felújításához sem. A szerződések teljesítését az A-Híd Zrt. felé igazolták, a kiállított számlák ellenértékét kizárólag az eljárás alatt álló cég számlájára utalták.

Hozzátették, hogy külső cégek gazdálkodására, kapcsolatrendszerére és egyéb működésére a teljesítésen túl az A-Híd Zrt.-nek semmilyen rálátása és ráhatása nincs. Adatszolgáltatóként a hatósági eljárás egyéb részleteit (okát, résztvevőit, helyszíneit stb.) nem ismerik, de megdöbbenve olvasták az arról szóló sajtóhíreket, így azt is, hogy a hatósági eljárással érintett cég az ATV-vel beszállítói kapcsolatban állva az ATV-nek is kárt okozott.

Hangsúlyozták, hogy az A-Híd Zrt. nem alanya a hatósági eljárásnak, csak a külső cégekkel kapcsolatos adatokat szolgáltatott a NAV felé. Az A-Híd Zrt., mint minden nagyvállalat, több ezer külső céggel állt, illetve áll kapcsolatban, és nem ez az első eset, hogy a hatóságok információkat kértek tőlük. Ahogyan az eddigiekben, ebben az esetben is maradéktalanul eleget tettek az adatszolgáltatási kötelezettségeiknek, a jogszabályokat mindenben betartva működnek, és természetesen a későbbiekben is együttműködnek a hatósággal – közölték.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt,

a sikkasztás gyanúja is felvetődhet a több száz milliós számlagyárba belebukó exügyvéd, Vig Mórral kapcsolatban.

Sajtóhírek szerint a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. 900 millió forintja landolt az Amnesty-vezér testvérének magán- és ügyvédi letéti számláján, amit készpénzben fel is vettek. A NAV ráadásul azt is vizsgálhatja, hogy érkeztek-e utalások az ügyvédi számlára azt követően, hogy a jogászt eltiltották a praxisától.

Borítókép forrása: NAV

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.