Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hatalmas dugókra és balesetveszélyre figyelmeztetnek az utakon + videó

Fokozott óvatosságra intik az autósokat az ónos eső, a havazás és a viharos szél miatt.

2024. 01. 07. 10:50
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első napjaiban újra téliesre fordul az időjárás. Vasárnaptól jelentős lehűlés érkezik, ezzel párhuzamosan az esőt a dunántúli vármegyékben ónos eső, majd gyakorlatilag az ország teljes területén havazás váltja fel – jelezte a Magyar Közút a lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A közútkezelő fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől. Nemcsak az időjárás miatt, hanem azért is, mert a hétvégén a szokásosnál is nagyobb forgalom várható a Nyugat-Európába visszatérő munkások miatt, emiatt

főleg az M3–M0–M1-es és az M5–M0–M1-es útvonalon lehetnek majd telítettebbek a sávok.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján vasárnaptól keddig az ország teljes területén várható kisebb-nagyobb havazás.

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya és Bács-Kiskun vármegyében, valamint északon a Bükkben és a Mátrában várható.

Sok helyen a havazás előtt havas eső és ónos eső is várható, Fejér, Baranya, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala vármegyében citromsárga, míg Veszprém vármegyében, főleg a Bakony térségében narancssárga riasztás van érvényben emiatt vasárnapra. Az autósoknak azzal is számolniuk kell, hogy főleg a nyugat-dunántúli területeken erősebb széllökések is lehetnek, amelyek szintén befolyásolhatják a közlekedést kisebb hóátfúvások formájában is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ónos esővel és a havazásban érintett vármegyékben továbbra is 0–24 órában, 12 órás váltott műszakokban végzi mérnökségein keresztül a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, ahol lehet, ott az előszórásról vagyis preventív síkosságmentesítésről is gondoskodik majd.

Hangsúlyozták, hogy ez csak ott lehet hatásos, ahol kisebb mennyiségű fagyott eső hull, ugyanis az intenzívebb csapadék könnyen lemoshatja a burkolatról a megelőzésképpen kijuttatott útszóró sót vagy kálcium-klorid-oldatot is, így

az ónos eső azonnal a burkolatra tud fagyni,

ezért a szükséges beavatkozások is több időt vehetnek igénybe. A szakemberek emiatt azt kérik a közlekedőktől, hogy az ónos esővel érintett vármegyékben addig ne induljanak el, míg a csapadék el nem áll el és a szükséges beavatkozásokat el tudták végezni.

Felhívták a figyelmet, hogy akár a havazásban, akár az ónos esővel területeken indulnának útnak a közlekedők, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és forgalmi helyzetről. Az alapján tervezzék meg utazásukat és a szükséges információk birtokában keljenek útra.

Az aktuális útinformációkról a legkönnyebben az Útinform honlapján keresztül tájékozódhatnak a közlekedők, ahol kora reggeltől késő estig országos összefoglalókat publikálnak az út- és látási viszonyokról a Magyar Közút Útinform szolgálatának munkatársai. A gyorsforgalmi utakon kelet–nyugat irányban várhatóan a hétvégén a szokásosnál is nagyobb forgalomra számíthatnak majd, a telítettebb sávok miatt érdemes fokozott óvatossággal, kellő követési távolságot tartva közlekednie majd az autósoknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.