Megjött a sarkvidéki hideg + videó

Volt, ahol már havazott.

2024. 01. 07. 10:22
Forrás: HungaroMet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb területet hódít meg a hideg légtömeg – írta közösségi oldalán vasárnap délelőtt a HungaroMet. Emlékeztettek: szombaton elég nagy hőmérséklet-különbség volt a jellemző, mivel délen 10 Celsius-fokot meghaladó, északon pedig általában 4–9 Celsius-fok közötti hőmérsékleteket mértek. Az áramlás később északiasra fordult, és

elkezdett beszivárogni a hideg légtömeg.

Vasárnap reggelig a Dunántúlon 24 óra leforgása alatt például érezhetően 5–8 Celsius-fokot esett vissza a hőmérséklet. Másutt még enyhe légtömeg uralkodott, egészen reggelig.

Most már az ország többi részét is eléri a lehűlés fokozatosan, így javarészt például a délkeleti tájakon most áll(t) be a maximumérték, és innentől már csak hidegebb értékek lesznek a jellemzők. Csapadék is érkezett jellemzően eső formájában, majd a lehűléssel együtt megkezdődött a halmazállapot-váltás, előbb

ónos eső, majd havas eső, gyenge havazás formájában.

Mire a hőmérséklet kedvezővé vált volna a havazásnak, addigra fokozatosan gyengült, szétesett a csapadékzóna, így eddig inkább csak mutatóba esett némi hó néhol – derül ki a bejegyzésből.

 

Milyen idő lesz vasárnap és jövő héten?

Az előrejelzés szerint az esőt először a Dunántúlon, késő este északkeleten is egyre nagyobb területen vegyes csapadék, majd hó váltja fel vasárnap. Átmeneti jelleggel ónos eső is kialakulhat. Az estére a csapadék egyre inkább szűnik, és már a havazás lesz a meghatározó csapadékforma.

Az északi, északkeleti szél a középső országrészt leszámítva többfelé lesz erős, a Dunántúl középső és nyugati részén, valamint északkeleten viharos.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 11 Celsius-fok között alakul. A hideg levegő érkezésével a Nyugat-Dunántúlon reggeltől, másutt a déli óráktól csökken a hőmérséklet. Késő este mínusz 3, plusz 5 Celsius-fok valószínű.

A jövő hét nagy részében jellemzően napos, száraz idő valószínű. Hétfőtől éjszakánként egyre többfelé mínusz 10 Celsius-fok közelébe, a hét közepétől az alá hűl a levegő. Napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

Borítókép: Napi hőmérséklet-változás (Forrás: HungaroMet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.