Ijesztő dolog derült ki a banánról, többet így semmiképp ne fogyassza

Bár a banánt sokan az egészséges étkezés egyik alapkövének tartják, egy frissen készült kutatás olyan tényeket tárt fel a gyümölcsről, hogy ezután kétszer meggondoljuk, elfogyasszuk-e.

Forrás: Origó2024. 01. 15. 11:45
banán Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármennyire is finom és egészséges, mégsem ajánlatos banánt keverni a reggeli frissítő turmixba – derült ki egy kutatásból, amely szerint a bogyós gyümölcsökben található jótékony antioxidánsok hatását elnyomhatja a trópusi gyümölcs, számolt be az Origó.

Mint írják, a flavonoidok több élelmiszerben megtalálhatók, a bogyós gyümölcsök azonban különösen sokat tartalmaznak belőlük, így fontos szerepet töltenek be az étrendünkben. E vegyületek viszonylag gyorsan felszívódnak, a keletkező anyagcseretermékek (metabolitok) pedig a szív- és érrendszer állapotától kezdve a kognitív képességekig több életfunkciónkat javítják – magyarázta a hírportál.

Illusztráció. Fotó: Pexels

Egy új kísérletben a Kaliforniai Egyetem (UCD) kutatói ugyanakkor bebizonyították, hogy a banán képes elnyomni a jótékony hatásokat azáltal, hogy drasztikusan csökkenti a testben keletkező hasznos metabolitok mennyiségét, amennyiben bogyós gyümölcsökkel turmixoljuk össze.

Egy kontrollált vakkísérletben az egyetem kutatói egy nyolc főből álló csoportnak flavonoidokban gazdag, bogyós gyümölcsökből készült turmixot vagy flavonoidokat tartalmazó kapszulát adtak. A vizsgálat során egyértelműen emelkedett az antioxidánssal kapcsolatos metabolitok szintje a vérben.

Amikor azonban banánt adtak a bogyós gyümölcsturmixhoz, a vérben lévő jótékony anyagcseretermékek mennyisége 84 százalékkal csökkent.

„Nagyon meglepődtünk, hogy egyetlen banán hozzáadása milyen gyorsan csökkentette a turmixban lévő és a testben felszívódó flavonoidok mennyiségét” – mondja Javier Ottaviani, a UCD dietetikusa.

A flavonoidok egészségvédő hatását valószínűleg a polifenol-oxidáz nevű vegyület semlegesíti. Ez az enzim okozza a banán barnulását is. A kutatás csak kis létszámú, kizárólag férfiakból álló csoportokat vizsgált, így a kutatómunkát több résztvevő bevonásával folytatják. Az eredmények segíthetnek az optimális étrend kidolgozásában is.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.