Ha nem akar háztüzet, ellenőriztesse a kéményét!

A kéményseprők évente több mint kétmillió háztartás biztonságáért dolgoznak, és csaknem ugyanennyi égéstermék-elvezetőt vizsgálnak meg. A társasházak rendszeres felülvizsgálata az érintettek értesítésével sormunkában történik, míg az egylakásos ingatlanokba – jellemzően családi házakba – a tulajdonosok kezdeményezésére érkeznek a szakemberek. A szolgáltatás ingyenes, és ha el akarjuk kerülni a tüzet, élni kell vele.

Forrás: BEOL2024. 01. 15. 11:39
null
Csobánka, 2016. július 18. A katasztrófavédelem kéményseprõipari szakembere egy kéményt ellenõriz egy csobánkai családi ház tetjén 2016 július 18-án. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem az ellenőrzés időpontján, hanem annak rendszerességén van a hangsúly – mutatott rá a kéményseprés fontosságára Várszegi György tűzoltó főhadnagy. A Békés vármegyei hírportálnak adott interjújában elmondta, a kéményseprők bármelyik évszakban meg tudják nézni a kéményt, és ha szükséges, kitisztítják.

A társasházban élőknek nincs más dolguk, mint beengedni a sormunkaterv alapján dolgozó szakembert, és hagyni, hogy elvégezze a munkáját. A családi házban élőknek, ha az ingatlanba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet, szintén ingyenes a kéményseprés, viszont időpontot kell foglalni az ellenőrzésre

– mutatott rá a szakember. Hozzátette: ezt a katasztrófavédelem weboldalán az online ügyintézés menüpontnál is meg lehet tenni, de telefonon is működik az egyeztetés.

kéményseprő
Illusztráció. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mint mondta, ha a kéményre gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel működő fűtőeszköz van hozzá csatlakoztatva, akkor évente tanácsos ugyanezt megtenni. 

A magánszemélyek által lakott családi házaknál ugyan nem kötelező a kéményseprés, viszont ajánlott vele élni

– emelte ki a főhadnagy. Hozzátette, a hideg időben gyakori, hogy a tűzoltókat lángoló kéményekhez riasztják. Ahol szilárd tüzelőt használnak, de nem élnek az ingyenes sepréssel, ott különösen nagy a tűzveszély. 

Fokozza a bajt, ha nem megfelelő anyaggal, például szeméttel fűtenek. Ilyenkor korom és kátrány rakódik le a kémény belső falára, ami egyre vastagszik, és ha nem távolítják el, előbb-utóbb meggyullad. Ezért sem szabad lakkozott, rétegelt, festett, valamint nedves fával tüzelni. Csak a kiszáradt, kezeletlen fa, begyújtáshoz pedig a fekete-fehér papír alkalmas fűtésre.

 

Nem mindenkinek ingyenes

A tűzoltó főhadnagy felhívta a figyelmet arra, hogy az ingyenesség a gazdálkodó szervezetekre nem vonatkozik: a szolgáltatást kéményseprő cégtől kell megrendelniük, amelyek a saját díjszabásuk szerint végzik el a munkát.

Hangsúlyozta: időről időre megjelennek olyanok, akik adott esetben a katasztrófavédelem alvállalkozójának adják ki magukat, és a gazdálkodó szervezetekhez becsöngetve bírsággal fenyegetőzve kínálják kéményseprési szolgáltatásaikat. A katasztrófavédelemnek nincsenek alvállalkozói, nem szabad bedőlni a csalóknak – rögzítette.

 

Ne váltsunk fűtési módot egyeztetés nélkül

Várszegi György elmondta, manapság egyre többen váltanak tüzelőt, gáz helyett fával szeretnének fűteni. – Ha valahol új fűtőeszközt kötöttek be, új kéményt építettek vagy a meglévőt átalakították, felújították, ott a használat előtt meg kell rendelni a kémény műszaki átvételét, amelyért magánszemélyeknek és cégeknek is kötelező fizetni – magyarázta. A főhadnagy rámutatott: 

olyan kéményt használni, amelyik nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is, hiszen a szabálytalan, hibás kialakítás miatt lakástűz, szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet. 

– Aki fűtési módot akar váltani, annak érdemes előzetes kémény-felülvizsgálatot kérnie a kéményseprőktől. Ezzel elkerülhető, hogy bárki egy szabálytalan átalakításért, hibás kivitelezésért fizessen, majd a kötelező műszaki vizsgálat után nem megfelelő minősítést tartalmazó nyilatkozatot kapjon kézhez – részletezte.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.