Karácsony Gergely más tollaival ékeskedik, az árát pedig a főváros fizeti meg

Van itt egy kis bökkenő.

Forrás: Magyar Nemzet, Index2024. 01. 25. 16:33
KARÁCSONY Gergely; TÜTTŐ Kata
Budapest, 2020. március 12. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes beszél, mellette Karácsony Gergely főpolgármester a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatón a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2020. március 12-én. Karácsony Gergely bejelentette, hogy bezárnak a fővárosi fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak. A tájékoztatón Karácsony Gergely bejelentette, hogy bezárnak a fővárosi fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Fővárosi Önkormányzat járműpark fejlesztésének köszönhetően a BKK 2022 novemberében 20, tavaly márciusban pedig további 31 járművet rendelt a spanyol gyártótól. Az újabb, összesen 51 jármű érkezésével és forgalomba helyezésével olyan vonalakon is megjelennek, ahol eddig csak ritkán, vagy egyáltalán nem közlekedtek alacsony padlós, légkondicionált, energiatakarékos villamosok” – fogalmaz közösségi oldalán Budapest főpolgármestere, aki elfelejtette megemlíteni, hogy mindez azért történhet meg, mert Vitézy Dávid, a BKK akkori vezetője írta alá a szerződéseket még 2014-ben, illetve 2022-ben a kormány teremtett fedezetet a villamosok lehívására.  

Közben az Index kiszúrta azt is, hogy ezzel a poszttal kíván nagyot futni a közösségi médiában Karácsony Gergely, ugyanis el is kezdte magát hirdetni, a reklámot pedig Budapest Főváros Önkormányzata fizeti. A BKK egyébként honlapján azt írja, az uniós támogatás mértéke 99,44 százalék az 51 villamos beszerzésénél, és összértéke nettó 54 milliárd forint. 

A Magyar Nemzet pedig korábban arról számolt be, hogy a Karácsony Gergely által vezetett fővárosnak többször is haladékot kellett kérnie a spanyol gyártótól, és csak 2022-ben hívtak le húsz darab rövid villamost. Ez a döntés akkor azért volt problémás, mivel a határidő lejárta után a fennmaradó 31 villamos piaci ár alatti beszerzése ellehetetlenedett volna, másrészt 

az sem volt látható, hogy a húsz darab jármű nettó negyvenmillió eurós költségére honnan lenne forrása a fővárosnak.

Ezeket a problémákat azonban 2023 elején a kormány feloldotta azzal a döntésével, amely fedezetet teremtett a főváros számára mind az 51 CAF lehívására a már futó uniós programok terhére.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.