Minden negyedik napon meghalt valaki lakástűzben + videó

Decemberben történt a legtöbb haláleset.

2024. 01. 10. 10:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 6453 lakástűz keletkezett 2023-ban, 961-gyel kevesebb, mint 2022-ben, ez 13 százalékos csökkenést jelent – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A lakástüzekben 83 ember vesztette életét, egy évvel korábban kilenc fővel több áldozatot követeltek az esetek . Átlagosan négynaponta követelt áldozatot lakástűz.

Decemberben volt a legtöbb tragikus kimenetelű eset, abban a hónapban tizenhatan vesztették életüket.

A kigyulladt lakóházakban is sokan sérültek meg, összesen 553 ember, ami 82 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Többségük a belélegzett füst miatt szorult ellátásra.

A lakástüzek eloltásához 12 655 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 4392 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás tizennyolc órán át tartott: április 6-án egy 350 négyzetméteres, nádfedelű családi ház égett Kápolnásnyéken. Negyven tűzoltó kilenc járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek.

 

Alig van füstérzékelő

Tavaly 696 lakóépület vált tűz miatt lakhatatlanná, ezekből 2031 embernek kellett kiköltöznie. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 309 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés, dohányzás, egyes esetekben pedig avar- vagy szemétégetés vezetett tűzhöz. A szándékos gyújtogatás gyanúja 155 tűzesetnél merült fel.

A legtöbbször a konyhában, összesen 1209 esetben, kéményben 749 alkalommal, illetve hálóhelyiségben ban 640-szer csaptak fel a lángok.

Megdöbbentő, hogy a 6453 tűzzel érintett ingatlan közül mindössze tizenhatban volt füstérzékelő, ami az esetek 0,2 százaléka.

– Ahol volt ilyen készülék, ott nem történt tragédia, nem sérült meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett. A nagyobb tüzek megelőzésének a legjobb módja, ha otthonra füstérzékelőt vásárolunk, amely a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni – tanácsolta az OKF.

 

Tizenöt áldozata volt a csendes gyilkosnak

Szén-monoxid miatt is sűrűn riasztották a katasztrófavédelem munkatársait, 1132-szer vonultak ki, ám ez a korábbi évhez képest itt is csökkenést jelent, 102-vel kevesebb alkalommal kellett intézkedniük, mint 2022-ben. Ám az előző évekhez képest többen kaptak valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, összesen 261 ember, 56-tal többen, mint egy éve.

Az év során tizenöt ember vesztette életét a mérgező gáz miatt,

néggyel kevesebben, mint tavalylelőtt. Az érintett ingatlanok 85 százalékában volt szén-monoxid-érzékelő.

A tűzoltók emlékeztetnek, akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. – Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek vagy vizet melegítenek vele. Decemberben több olyan eset is történt, ahol gáztűzhely miatt keletkezett szén-monoxid. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni – javasolták a szakemberek.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.