Sorban verték át az embereket az interneten

Az egyik vádlott még egy kamuprofilt is létrehozott, amellyel egy beteg ember számára gyűjtött pénzt.

Forrás: police.hu2024. 01. 29. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel nyolcvan embert csapott be az interneten egy nógrádi páros, a gyanútlan felhasználókat alkalomadtán akár százezer forinttal is lehúzták – közölte honlapján a rendőrség. 

A csalássorozat egy 22 éves budapesti elkövetőtől indult. Eleinte egy közösségi oldal online piacterén kínált eladásra termékeket úgy, hogy a meghirdetett eszközök nem is voltak a birtokában. A képeket az internetről töltötte le, és a gyanútlan vásárlóktól 

előre utalásban kérte a vételárat egy általa megadott bankszámlaszámra.

A férfi a tevékenységét később kiterjesztette egy másik online piactérre is, ahol azonos séma szerint gyűjtötte be áldozatait, akik a kínált termékekért 5–50 ezer forint közötti összeget utaltak át neki. 

Egy idő után az egyik közösségi oldalon még egy kamuprofilt is létrehozott, amellyel egy beteg ember számára gyűjtött pénzt, majd ott egy csoportot is alakított, ahol adománygyűjtést szervezett szintén egy általa kitalált páciens számára. 

A gyanútlan felhasználók több esetben 5–100 ezer forint közötti összeget utaltak a megadott számlaszámra adományként,

amit a férfi – mint a többi esetben is – a megélhetésére költött. Az elkövető időközben bevonta mezőladányi rokonát is a könnyű pénzszerzésbe, úgyhogy a hirdetéseket ugyan a férfi adta fel, de a csalás útján szerzett összeg a nő bankszámláján landolt, amit ő is vett fel és költött el.

Az eljárásban a 22 éves budapesti férfi és 23 éves mezőladányi társa elismerte a bűncselekmények elkövetését. A pásztói nyomozók az eljárás vizsgálati szakaszát a napokban lezárták, és az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg a Pásztói Járási Ügyészségnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.