Szétlopják és felgyújtják a Budapesten parkoló roncsautókat + fotók

Sok elhagyott, üzemképtelen autó foglalja el a parkolóhelyeket a város különböző közterületein.

2024. 01. 10. 6:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest városvezetése folyamatosan növeli a fizetős parkolás területét az eddig ingyenes területek kárára, emellett pedig rendszeresen emelik a parkolási díjakat, miközben egyre több parkolóhelyet szüntetnek meg – olvasható a Metropol cikkében.

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

Ahogy arról már beszámoltunk, a problémát súlyosbítja, hogy sok elhagyott, üzemképtelen autó foglalja el a parkolóhelyeket a város különböző közterületein, Zugló például roncstemetővé változott.

A roncsautók az utak mellett és a parkolókban nemcsak rombolják a környezetet, hanem a parkolóhelyek hiányát is súlyosbítják. Bár a főváros rendeletei tiltják az ilyen járművek közterületen való tárolását, ezért a közterület-felügyelők a tulajdonos értesítésétől számított tizedik nap elteltével elszállíttathatnák a forgalmival nem rendelkező vagy láthatóan üzemképtelen járműveket, azt láthatjuk, hogy a baloldali vezetés nem gondoskodik megfelelően az elszállításról. A lakosok így egyre nehezebben találnak megfelelő parkolóhelyet a telített parkolók és a roncsautók miatt.

Azért is fontos lenne a magára hagyott járműveket elszállítani – a jogszabály szerint egy 24 órán át őrzött tárolóhelyre –, mert a magára hagyott roncsautók gyakran célpontjai a lopásoknak, ahol az elkövetők kiszerelik azok alkatrészeit. Különösen a kerekek eltulajdonítása elterjedt probléma, de sok esetben még a kormányt is ellopják a gazdátlan járműből.

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

Az elhagyott járművek így nemcsak parkolóhelyet foglalnak el, hanem az utcákon fokozott bűnözési kockázatot is jelentenek. Mivel a gazdátlan jármű szétszedéséért senki nem szól, a bűnözők könnyen rákaphatnak más lakók autóira is, ahol a tulajdonos már jobban zokon veszi, ha például eltűnik a katalizátor.

Nem a szétlopás az egyetlen gond a roncsokkal. Azt látni, hogy az illegális hulladéklerakásnak is kedvelt célpontjai ezek a senki által nem felügyelt járművek. Emellett pedig gyakran célpontjai a vandalizmusnak és a szándékos rongálásnak. 

Található olyan jármű a Bécsi úton, amit felgyújtottak, majd telehordták szeméttel, de volt olyan is, aminek az ablakát törték be, és úgy hordták tele szeméttel. Ezek nem kicsit rombolják a városképet, ráadásul közveszélyesek.

A Bécsi úton kiégett autó már messziről látható. A benzinkút melletti parkolóban ezenkívül még legalább négy olyan autó állt már hosszú ideje,

 amik láthatóan már alkalmatlanok a közlekedésre, mégsem szállították el őket.

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

A közelben élők elmondása szerint már jó pár napja felgyújtották a régóta ott álló járművet, amibe beköltöztek életvitelszerűen ott lakó hajléktalanok is. Ezután a kiégett roncs az illegális hulladéklerakók célpontja lett, és telehordták szeméttel. A beledobált zsákokat széttépték, így a kocsi környezete is szemétteleppé vált.

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

A kiégett autótól csak pár méterre az egyik rég gazdátlanul álló járművet elfoglalták a hajléktalanok. Az autó mellett egy szintén évek óta ott álló jármű található, ami szemétlerakóként funkcionál a szomszédos lakóknak.

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

A tüzek és az elhagyott járművek szétverése komoly veszélyforrást jelentenek mind az ingatlanok, mind az emberek biztonságára nézve. Az effajta visszaélések jól szemléltetik, hogy a baloldali város- és kerületvezetők hanyagsága milyen veszélyeket hordoz magában.

Az pedig, hogy a baloldal ugyanúgy elnézi az utcán való életvitelszerű tartózkodást ebben a hideg, fagyos időben, mint ahogy tette azt korábban, veszélyezteti azok életét, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a segítségre.

 

Borítókép: Roncsautó egy budapesti parkolóban (Fotó: Metropol/Fügedi Richárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.