Támadás alatt a felvidéki konzervatív sajtó

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség kiáll az igaztalanul megvádolt felvidéki magyar konzervatív portálok mellett.

2024. 01. 16. 16:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Órák alatt futott végig a szlovákiai baloldali-liberális médiarendszeren egy, a legnagyobb szlovákiai magyar és konzervatív sajtóorgánumokat oroszbarát propagandával vádoló elemzés. Egy eddig jobbára ismeretlen magyar nyelvű szlovákiai orgánum pedig a Magyar Nemzeti Médiaszövetség közleménye szerint megállapította, hogy a Ma7, Felvidék.ma, valamint a Körkép.sk intenzíven terjeszti az oroszbarát álláspontokat. 

Ez az orgánum, a Napunk magát egy szlovák cég, a Denník N magyar projektjének titulálja. Álláspontunk szerint ez az ügy világosan megmutatja a különbséget a között, hogy milyen az, amikor valakinek a magyarság csak egy projekt, s milyen az, amikor valakinek a magyarsága egy életre szóló elkötelezettség az össznemzeti ügyek képviselete mellett.

– írta közleményében a médiaszövetség, majd hozzátették, a Napunk számára e miatt a különbség miatt nem lehetett tehát evidens, hogy a felsorolt lapok feltehetően nem azért szemlélik fenntartásokkal a nyugati háborús propagandát, mert oroszpártiak, hanem esetleg azért, mert patrióta értékrendjük miatt ugyanúgy nem tudják az ukrajnai helyzetet a kárpátaljai magyarság sorsáért érzett aggodalom nélkül szemlélni, ahogy az Orbán-kormány sem. 

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség mindig is határozottan elítélte, amikor egyesek  a puszta véleményük miatt illetnek súlyos vádakkal kollégákat, az általuk képviselt műhely hitelességét megkérdőjelezve. A megbélyegzés helyett szakmánk alapelvének tartjuk a tisztességes vitákat és a másik fél jogát álláspontja megvédésére. Különösen visszataszító, hogy éppen azok vitatják el a szuverén gondolkodás jogát kollégáiktól, akik nyilvánvalóan idegen érdekek zsoldjában állnak.

– jelentették ki, majd elmondták, szövetségük szerint mindenkinek fel kellene végre ismerni, hogy az újságírás feladata a tények bemutatása, még akkor is, ha azzal árnyal egy bizonyos, sokak szerint egyértelműnek tartott problémát. A béke iránti vágy – s ezzel együtt a kárpátaljai magyarság megmaradása iránti elkötelezettség – minden magyarul érző és gondolkodó újságíró feladata kell hogy legyen, s ennek a szempontnak a képviselete miatt elítélni, megbélyegezni senkit sem lehet. 

A baloldali médiamunkásoknak a médiaszövetség szerint tudomásul kellene végre venniük, hogy tájékoztatni nemcsak zsoldért és parancsra, hanem szívből, a magyarság sorsáért felelősséget érezve is lehet. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.