A baloldalon néhány hónapja még megvédték a pedofíliát mentegető SZDSZ-alapítót

Bár a baloldal K. Endre kegyelmi botrányát igyekszik a maga javára fordítani, nem lesz könnyű elfedniük azt a hitelességi űrt, ami a hirtelen támadt igyekezetük, valamint a gyermekvédelemhez fűződő eddigi attitűdjük között tátong. Alig néhány hónapja például még az sem érte el a baloldal ingerküszöbét, hogy Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság egykori elnök a Partizánnak adott interjúban a pedofíliát relativizálta.

2024. 02. 15. 19:05
KŐSZEG Ferenc
Budapest, 2018. december 5. Kőszeg Ferenc irodalomtörténész, volt országgyűlési képviselő a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye alapításának 110. évfordulóján tartott Antik ünnep programsorozaton 2018. december 5-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal woke- és LMBTQ-aktivisták részvételével szervezett tüntetésekkel demonstrálná a gyermekvédelem iránti elkötelezettségét. Amellett, hogy ennek az akciónak a szereplők miatt önmagában is megkérdőjelezhető a hitelessége, a balliberális tábor láthatóan K. Endre kegyelmi ügyéből igyekszik mindenáron politikai tőkét kovácsolni. 

Ám az elmúlt időszakban számos alkalommal bebizonyosodott, hogy a baloldalnak csak lózung a gyermekvédelem, s akár még olyan ügyekben is mélyen hallgattak, amikor valaki nyilvánosan a pedofíliát mentegette.

Ilyen botrányos eset volt Kőszeg Ferenc tavaly nyári Partizán-interjúja, amikor is a Magyar Helsinki Bizottság egykori elnöke elképesztő módon bagatellizálta a kiskorúak szexuális zaklatását.

– Egy szexuális kapcsolat egy felnőtt és egy fiatalkorú között semmiképpen nem fogadható el. De ha emögött egy pusztán lelki és érzelmi kapcsolatról van szó, akkor ezt elítélni, és hát, akár büntetni, az szerintem nagyon helytelen – fogalmazott az SZDSZ-alapító, aki szerint régebben 

elég sok szexuális kapcsolat volt diák és tanár között, ami tilos volt és helytelen, de nem volt belőle nagy ügy, mert hozzátartozott az élethez.

A beszélgetés előrehaladtával Kőszeg még megengedőbb lett a gyermekmolesztálással szemben. Felidézte, hogy 

volt egy leánygimnázium, ahol egy nagyon szuggesztív tanárba egy csomó lány szerelmes volt, akik büszkék voltak arra, hogy viszonyuk volt ezzel a tanárral.

 Nyilvánvalóan – folytatta – a Sipos-ügyhöz hasonlóan lehetett volna ebből is botrányt csinálni. – De az iskola tudomásul vette, erőszak egyáltalán nem volt benne – fejtegette a politikus.

Kőszeg Ferenc megengedően nyilatkozott az úgynevezett Sipos-ügyről is, amelynek lényege, hogy Sipos Pál, a diákjai zaklatása miatt pedofilgyanúba keveredett egykori tanár, televíziós személyiség együtt maszturbált 14–18 éves fiú diákjaival, de fogdosott és megcsókolt egy 18 év alatti lányt is.

– Ennek a megtörténte még mindig kisebb baj, mint a nyilvános leleplezése – hangoztatta az SZDSZ alapítója. Mint kiderült, bár Kőszeg saját gyerekének az iskolájában is volt olyan pedagógus, aki időnként kikezdett a diákokkal, a jogvédő nem tanácsolta a fiának, hogy jelentse azt.

Noha a Magyar Helsinki Bizottság közleményben határolódott el az egykori elnökétől, a baloldal egészére a hallgatás volt jellemző, sőt egyes médiumok védelmükbe is vették Kőszeg Ferencet. A botrányos interjút követően a balliberális Jelen szerzője „minden valószínűség szerint a jelenleg élő legnagyszerűbb magyar emberek egyikének” nevezte a politikust, akinek az életművén szerinte nem változtat az sem, ha olykor „égbekiáltó dolgokat” mond.  

A 444 munkatársa, Szily László is Kőszeg Ferenc mellé állt. A publicista szerint Gulyás Márton a szóban forgó interjú elkészítésével egyfajta Fidesz-ügynökké vált, hiszen egy baloldali aktivista nem kérdezhet ilyet Kőszegtől.

Az őt megszólaltató Népszava is inkább az egykori szabad demokrata magyarázkodásának adott teret.

Borítókép: Kőszeg Ferenc (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.