Tovább bálványozza a baloldal a pedofíliát mentegető Kőszeg Ferencet

Kőszeg Ferencet a legnagyszerűbb magyarok egyikének tartja a Népszabadság volt munkatársa.

Munkatársunktól
2023. 08. 21. 15:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jelen szerzője a bevetőjében azt írta: „Az immáron 84 esztendős Kőszeg Ferenc minden valószínűség szerint a jelenleg élő legnagyszerűbb magyar emberek egyike, s életművén nem változtat az sem, ha olykor égbekiáltó dolgokat mond.” Később, felidézve a Partizán csatornán megjelent interjút, amelyben az egykori szabad demokrata politikus a botrányos kijelentéseket tette, Tóth Ákos megállapította: Kőszegnek nincs igaza.

Emlékezetes, hogy a szélsőbaloldali Gulyás Márton műsorában egy hete Kőszeg úgy fogalmazott: „egy szexuális kapcsolat egy felnőtt és egy fiatalkorú között semmiképpen nem fogadható el. De ha emögött egy pusztán lelki és érzelmi kapcsolatról van szó, akkor ezt elítélni, és hát, akár büntetni, az szerintem nagyon helytelen.” 

Később a Népszava megkeresésére így magyarázkodott Kőszeg: „elég világosan arról beszéltem, hogy óvatosan kell kezelni a pedofíliának nevezett esetek egy részét. Szó sincs arról, hogy megbocsátó lennék az erőszakkal, vagy a hatalmi helyzettel való visszaélésekkel szemben. Sőt: azt mondom, hogy ezek nagyon súlyos bűncselekmények, amelyek szigorú büntetését helyeslem.” Ugyanakkor nem változtatott eredeti álláspontján, hiszen továbbra is azon a véleményen van, hogy az „ilyen esetek egy részében nagyon komplex viszonyról van szó, mikor is a hatósági beavatkozás és a nyilvánosság az áldozatnak többet árthat, mint amennyit használ”.

A Jelen publicistája, bár kijelentette, hogy Kőszegnek nincs igaza, hosszas és zavaros fejtegetésbe bocsátkozott, amely szerint az SZDSZ-alapító tulajdonképpen a tépelődő liberális értelmiségi kételyeit fogalmazta meg, amit a „kormánypropaganda” kihasznált. Tóth Ákos a pedofilbotrányáról elhíresült, korábbi tévés Sipos Pált továbbra is „karizmatikus pedagógusnak” nevezi írásában, ami szintén azt mutatja, a baloldali értelmiség képtelen elítélni eszmetársát, még ha gyermekeket rontott is meg. Később az írás szerzője arra jutott, hogy Kőszeg beleragadt a saját múltjába, ami jellemző a krízisben lévő rendszerváltó liberális értelmiség egészére.

Végül megállapítja, hogy Kőszeg Ferenc életművéből bizonyosan lesz hová visszanyúlni az utódoknak, „még ha most sokat is tett azért, hogy ezt igyekezzen feledtetni”.

A botrányos interjút követően a Magyar Helsinki Bizottság közleményben határolódott el, szerintük ugyanis a hatalommal való visszaélés ellen küzdő jogvédőkként és gyakorló szülőkként, oktatókként is teljességgel elfogadhatatlanok az interjúban megjelenő nézetek. Válaszul Kőszeg lemondott az alapító elnöki címről, valamint a Helsinkitől kapott kitüntetéséről és azzal vádolta a szervezetet, hogy a nyilatkozatukkal csatlakoztak „a Fidesz-kormány gyermekvédelemnek hazudott legújabb kampányához”.

A liberális értelmiség egy része azonban a Partizán műsorvezetőjét, Gulyás Mártont állította pellengérre, és a pedofíliát bagatellizáló egykori SZDSZ-es honatyát próbálta mentegetni. A 444 munkatársa, Szily László is Kőszeg Ferenc mellé állt. A publicista szerint azzal, hogy Gulyás Márton ezt az interjút elkészítette, egyfajta Fidesz-ügynökké vált, hiszen egy baloldali aktivista nem kérdezhet ilyet Kőszegtől. Szintén meglepő kijelentése volt, hogy Gulyás Márton eljárásmódja egy idős fasisztával is etikátlan lett volna. Az újságíró még a Soros György által pénzelt Helsinki Bizottságnak is nekiment, mivel volt merszük elhatárolódni a vitatható megjegyzésektől.

Szunyogh Szabolcs, a Klubrádió műsorvezetője is a Magyar Helsinki Bizottság alapítójának védelmére kelt, és köszönetet is mondott neki. A Táncsics Mihály-díjas író szerint Kőszeg Ferenc igazi férfi, aki szembeszáll a bigottsággal. Egy bölcs értelmiségi, aki a valóságból indul ki, humanista módon. Szunyogh állítása szerint „szégyen, hogy az ízlésterrornak ma mindenki megrettenve enged, holott Kőszeg csak annyit mondott, hogy „édeseim, mégis mozog a föld”.

A kormányzati oldal viszont egyértelműen elítélte Kőszeg álláspontját. Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet, hogy míg a nemzeti kormány tűzzel-vassal harcol a gyermekek megrontói ellen, Kőszeg Ferenc szerint „az erotikával átszőtt érzelmi kapcsolatok felnőtt és gyerek között nagyon széles körűek, a büntetőjogi szigor csak árt a dolognak”.

A kormány álláspontja ugyanakkor egyértelmű: nem engedünk az LMBTQ-lobbinak és nem tűrjük a pedofilok mosdatását! Ezért is szavaztuk meg Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét – hangsúlyozta Kubatov Gábor.

Borítókép: Kőszeg Ferenc (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.