Brutális fizetésemelést kap a BKV-vezér Karácsony Gergely jóváhagyásával

Bolla Tibor tavaly nyáron tízmilliós prémiummal is gazdagodott.

2024. 02. 26. 12:53
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2024. február 8. Karácsony Gergely fõpolgármester beszél a Nagykörút Nyugati tér és Mester utca közötti szakaszának tervezett komplex megújításról tartott sajtótájékoztatón az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatalban 2024. február 8-án. Az idén indulhat a megújítás tervezés, a szakaszosan megvalósítandó beruházás várhatóan a jövõ évben kezdõdhet el és a következõ ciklus végére valósulhat meg. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős béremelést kapott a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) vezérigazgatója, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezetője, a havi járandóság emelését Karácsony Gergely főpolgármester jóváhagyta.

A BKV első emberének fizetése így 2,6 millió forintra nőtt, míg a BGYH vezetője 2,2 millió forintot vihet haza február elejétől.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az Indexnek úgy érvelt, olyan javadalmazási szabályokat alkottak, amelyek fizetési plafonokat jeleznek. – A jövedelmek mértékét próbáltuk az állami cégekhez igazítani, a BKV esetében a MÁV-Start a referenciapont, a korábbi szabály szerint a MÁV-Start vezérének a fizetésének maximum 80 százalékáig terjedhet a BKV vezérigazgatójának javadalmazása. Két dologra hívnám fel a figyelmet. Egyrészt időközben a MÁV vezetőjét kinevezték a Volánbusz első emberévé is, ezért a máv-startos fizetését nem módosították. A másik pedig, hogy a többéves bérmegállapodásunk miatt 13,5 százalékos bérfejlesztés történt az egész Budapest családban. Ahhoz, hogy a 13,5 százalékos emelést a BKV vezetőjének is megadhassuk, a 80 százalékos javadalmazási szabályt kellett emelnünk 90 százalékra – magyarázta Karácsony helyettese, jelezve, hogy a helyettesek fizetésének mértékét a BKV szabályozza, de a teljes dolgozói körre nézve átlagosan 13,5 százalékos béremelkedés történt.

Bolla Tibor BKV-vezér fizetése így havonta háromszázezer forinttal lett magasabb.

A BGYH vezetőjének 1,95 millióról emelkedett 2,2 millió forintra a havi juttatása, erről Kiss Ambrus azt mondta, a BGYH-t érintő módosítás nem a bérezésre, hanem a kafetériaszabályokra vonatkozik. – Az eddig általános szabályok szerint a kafetéria esetében a minimálbér háromszorosa volt adható, a módosítással ezt az ötszörösére növeltük – érvelt Kiss Ambrus, hozzátéve, hogy a BGYH-nál megkötött bérmegállapodás a cafeteriát érintő szabályokra is kiterjedt. 

– Annak érdekében módosítottuk a javadalmazási szabályokat, hogy ugyanazt a kafetériaszintet kaphassa meg a BGYH vezérigazgatója, mint az összes többi munkavállaló

 – jelentette ki a főpolgármester-helyettes. 

A mostani fizetésemelés azért is elképesztő, mert tavaly nyáron a főpolgármester saját hatáskörében eljárva három BKK-s, illetve hat BKV-s vezető részére engedélyezte sokmilliós prémium kifizetését. 

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kapott.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője számon is kérte Karácsony Gergelyt, mivel érdemelte ki tízmilliós prémiumát Bolla Tibor. 

– Azt kérem a főpolgármestertől, hogy hozza nyilvánosságra ezeket a feladatkiírásokat és az értékeléseket, és adjon magyarázatot arra, hogyan tudta a BKV vezérigazgatója néhány nap alatt elvégezni az egész évre kitűzött prémiumfeladatokat

– jelentette ki Wintermantel Zsolt, mire a BKV úgy reagált, a kitűzési, értékelési és kifizetési eljárásrend maradéktalanul megfelel a hatályos szabályoknak.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Mónus Márton)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.