Durván megugrott Debrecen költségvetésének az összege

Elfogadták a második legnagyobb magyar város idei költségvetését.

Forrás: MTI2024. 02. 22. 18:48
PAPP László
Debrecen, 2024. január 9. Papp László polgármester az állami támogatású közösségi közlekedés tarifarendszerének váltásáról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben 2024. január 9-én. Idén március elsejétõl változik a tarifarendszer az állami közlekedésben, a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek; új napi kedvezményes jegyet is bevezetnek. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debrecen közgyűlése csütörtöki ülésén 24 igen és hét nem szavazattal elfogadta a város idei, rekordösszegű költségvetését, amelynek összege 230,9 milliárd forint, ami 27 százalékkal több, mint egy évvel korábban – tájékoztat az MTI.

Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester megerősítette, hogy a fejlődés, a stabilitás, a környezetvédelem és a gondoskodás határozza meg az idei büdzsét, és folytatódik az elmúlt években elkezdett horizontális fejlesztéspolitika, amelynek az a lényege, hogy a város minden területén, a belvárostól a külvárosig érzékeljék az ott lakók a növekedést, a gondoskodást, a fejlesztést.

– A tervezett büdzsé beruházási főösszege csaknem százmilliárd forint, ami 88,6 százalékos növekedést jelent a múlt évi 52 milliárdhoz képest.

– emelte ki a polgármester. Hozzátette: idén sem kalkulálnak hitelfelvétellel.

Az előterjesztés szerint erre az évre 34,5 milliárd forint helyi iparűzési adóbevételre számítanak, ami húszszázalékos növekedést jelent a múlt évhez képest. A költségvetés működési kiadási főösszege 90,7 milliárd forint, a polgármesteri hivatalban, a kulturális és szociális intézményekben, az intézményműködtető központnál és a közterület-felügyeletnél 17 százalékos, az óvodapedagógusoknál 32 százalékos bérnövekmény várható – részletezte.

Gazdaságfejlesztésre 80,66 milliárdot költenek az idén, folytatódik a városi iparterületek fejlesztése. Az ipari övezethez kapcsolódóan vizes infrastruktúra, áramhálózat-fejlesztés és közlekedési infrastruktúra-fejlesztés történik.

A környezetvédelemhez kapcsolódó beruházások keretében a panelfelújítási programra ötszázmillió forintot költenek ebben az évben, új kezdeményezésként pedig kétszázmillió forintos ráfordítással megkezdődik az épített örökség felújítási program is Debrecenben – közölte Papp László.

A költségvetési vitában Papp Viktor, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője polgárcentrikusnak nevezte az ide büdzsét, amelyben „minden forint a debreceniek érdekét”, a városlakók jóllétét szolgálja.

– Az idei költségvetés is biztosítja, hogy a város minden területen fejlődjön

– emelte ki. A frakcióvezető a gazdaságfejlesztésre utalva azt mondta, „ha a gazdaság jól prosperál, annak a nyertesei a lakosok”.

Vaszkó Imre (Demokratikus Koalíció) azt mondta, jelenlegi formájában nem támogatják a költségvetést. Módosító javaslatában indítványozta egy idősotthon fejlesztésére szánt hatvanmillió forint 250 millióra emelését, illetve a városi közösségi közlekedés teljesen ingyenessé tételét. Forrásként a nemzetközi iskola működtetésére, illetve a déli ipari övezetre szánt költségvetési tételek csökkentését jelölte meg. A módosító javaslatokat a közgyűlési többség elutasította.

Barcsa Lajos (Fidesz–KDNP), gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester arra kérte a képviselőket, hogy „Debrecen hosszú távú stratégiája mentén” szavazzák meg a költségvetést. A 2014-ben elindult, 2030-ra befejeződő gazdaságfejlesztési program évről évre nagyobb forrást tud biztosítani környezetvédelmi, jóléti fejlesztésekre, a polgárokról való gondoskodásra.

Borítókép: Papp László (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.