Ellepték a nutriák a Duna–Dráva Nemzeti Parkot

Előbb-utóbb vissza kell majd szorítani az inváziós fajt.

Forrás: BAMA2024. 02. 04. 18:52
Nutria
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly mennyiségben jelent meg a Duna–Dráva Nemzeti Park területein az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló, a nutria – derült ki a nemzeti park igazgatóságának tájékoztatásából, adta hírül a Baranya vármegyei hírportál.

„A nutriát korábban hazánkban is tenyésztették értékes prémje miatt. Európa több országában – a tenyészetek megszűnésével – az állatokat szabadon engedték, és mára állandó állományai alakultak ki”

– írták.

Felelevenítették: korábban több nemzeti park igazgatóság is jelezte, hogy egyre több észlelési adata van a nutria hazai előfordulásáról. Legutóbb a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közölt információkat a faj Zala vármegye területén történő térhódításáról, a Kerka-patak és a Mura mentén – sorolták.

Mivel közvetlenül határosak ezen területek a Duna–Dráva Nemzeti Park területeivel, várható volt a faj megjelenése máshol is. „Sajnos ez meg is történt, a faj pillanatok alatt komoly mennyiségben jelent meg területeinken”

– közölték.

 

Derült égből villámcsapás?

Az első egyedet tavaly év végén figyelték meg, a bizonyság egy rókacsapdából került elő. Aztán az év első napjaiban további egyedeket figyeltek meg. A Duna–Dráva Nemzeti Park jelentésében kiemelték,

ezeken a területeken korábban nem figyeltek meg nutriát, most pedig van olyan patak, melynek öt kilométeres szakaszán, különböző helyeken hét példánya került elő.

Ezek alapján várható, hogy a belső-somogyi patakok mentén újabb élőhelyeket is meghódít. Éjszaka aktív, de ilyenkor télen, napközben is bármikor megfigyelhető, amint a vizek közelében táplálkozik. Főként a töltéseken, azok oldalában és vetésekben figyeltük meg egyedeit. Viselkedésére jellemző, hogy rendkívül bizalmas.

A nemzeti park úgy véli, nehéz előre megjósolni a faj további terjeszkedésének ütemét, de az eddigiek alapján rendkívül gyorsnak tűnik. Idegenhonos inváziós fajról lévén szó, állományainak visszaszorítása szükségszerű lesz. Erre vonatkozóan az EU és a hazai szabályozások is utalásokat tesznek – hívták fel a figyelmet.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.