Ennyire lesz független a holnapi influenszertüntetés

Demonstrációt szervez péntekre a kormány ellen néhány önmagát függetlennek nevező tartalomgyártó. De valóban függetlenek? A listán megtaláljuk például Pottyondy Edinát, aki a Momentum Mozgalom alapítója, elnökségi tagja, majd Donáth Anna politikai tanácsadója volt. Osváth Zsoltot, aki kulcsszerepet kapott a baloldal 2022-es kampányában, ma pedig Karácsonyék fizetik. Szerepel a listán Gulyás Márton baloldali aktivista is, akit nyíltan szponzorál az amerikai demokrata kormányzat.

2024. 02. 15. 11:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elegünk van. Oldalaktól függetlenül fontosnak tartjuk, hogy civil emberként felemeljük a hangunkat az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében. Elkeseredettek vagyunk” – írták közös közleményükben azok az önmagukat elkeseredettnek veleményvezérnek nevező online tartalomgyártók, akik péntekre tüntetést szerveznek a Hősök terére. 

tüntetés, baloldal, független, influenszer
Ha részletesen megvizsgáljuk pénteki tüntetés arcait, az önmagukat függetlennek nevező tartalomgyártókat, főként csak a baloldalhoz elkötelezett, a baloldalnak korábban vagy még most is busás haszonért dolgozó személyeket találunk közöttük. Fotó: Facebook

A baloldal már évtizedek óta alkalmazza a trükköt, hogy médiájukkal segítik egy-egy sikeres arc felépítését, akik miután ismertté válnak, együttesen zengik: mi nem vagyunk senki felé sem elkötelezettek.  

Kommunikációval így százezreket képesek elérni, hiszen ezek a szereplők sok esetben saját jogukon is sikeresek lennének, így sokan kíváncsiak is rájuk. 

Amikor politikai üzenetet juttatnak el célközönségükhöz, olyan százezreket érnek el, akik nem néznek Hír TV-t vagy ATV-t, nem olvasnak klasszikus újságokat vagy más sajtóorgánumokat. Maximum elmennek négyévente, időnként gyakrabban választani és akkor elég komoly súllyal esik a latba, hogy mit láttak annál az egyébként apolitikus influenszernél, akit követnek a hétköznapokban. 

Ha részletesen megvizsgáljuk pénteki tüntetés arcait, az önmagukat függetlennek nevező tartalomgyártókat, főként csak a baloldalhoz elkötelezett, a baloldalnak korábban vagy még most is busás haszonért dolgozó személyeket találunk közöttük.

 

A baloldal tanácsadói

A szervezők között megtaláljuk például Pottyondy Edinát, aki a Momentum Mozgalom alapítója, elnökségi tagja volt. Lemondását Hajnal Miklós, a párt budapesti elnöke úgy kommentálta: „továbbra is folytatja a közösségépítő munkáját”. Pottyondy később a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna politikai tanácsadója lett. 

A listán szerepel még Osváth Zsolt egykori Való Világ-villalakó, vállalkozó, étteremtulajdonos, közszereplő, digitális tartalomgyártó, influenszer is. A ZSHOWtime YouTube-csatornája a legtöbb influenszernél komolyabb témákat feszeget, vendége volt több politikus is.

Karácsony Gergely, Osváth Zsolt, influenszer, baloldal, tüntetés
Nem véletlen, hogy Karácsonyt láthatjuk Osváth videóiban: A szponzor nem más, mint a főváros. Fotó: Képernyőfotó/YouTube

Saját gyártású műsoraikban rendszeresen szerepelt náluk Márki-Zay Péter a kampány alatt, de Osváth Zsolt vendége volt többek között Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is. 

A baloldali kampányban kulcsszerepet kapott a cég. 

A VV Zsolti néven ismertté vált influenszer még azt is bevallotta, hogy a baloldal tanácsadója is volt a kampányidőszakban, amellett, hogy gyakorlatilag PR-műsorokban népszerűsítette az ellenzéket vezető politikusokat, sőt: a szivárványkoalíció emlékezetes, 2021 október 23-i pártrendezvényét is ő vezette. Különös véletlen lehet csupán, hogy a ZSHOWtime Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság éves eredménykimutatásában szereplő értékesítés nettó árbevétele 180,588 millió forint volt 2022-ben. Ez több mint százszázalékos növekedés a 2021-es adathoz képest.

Az sem véletlen, hogy az utóbbi időben Karácsony Gergelyt láthattuk Osváth Zsolt online anyagaiban.  

Osváth ugyanis együttműködik az egyik budapesti közműcéggel is, YouTube-on megosztott videójában népszerűsít a fővároshoz köthető reklámokat. Az egyik RTL-en futó műsort taglaló VV Zsolti-videó alatt nem másnak mond köszönetet a baloldali véleményvezér, mint a Budapesti Közműveknek és a fővárosi önkormányzatnak, később a Budapesti Közművek reklámplakátja is felugrik a videóban. 

A listán szerepel még Bányai Judit, és Szabó Márton is. Őket a folyamatosan baloldali propagandát toló Fókuszcsoport műsorából ismerhetjük, ahol szintén gyakori vendégek a bukott baloldali politikusok: nemrégiben Márki-Zay Péter és Vona Gábor arról tanácskozott, hogy vajon mi vezetett a baloldal történelmi vereségéhez. 

 

Külföldi donorok

A tüntetés házigazdája, műsorvezetője Gulyás Márton lesz, akit a Partizán előtt utcai provokációiról ismerhetett a magyar közélet. Gulyás Márton 2015 augusztusában azzal hívta föl magára a figyelmet, hogy a velencei biennálén a magyar pavilon kiállítását megzavarta. Gulyásék a magyar kormány kerítésépítése ellen is agresszívan tiltakoztak, az olasz rendőrségnek kellett közbeavatkoznia. 2017-ben Gulyás Márton aztán festékkel öntötte le a Sándor-palotát, amiért háromszáz óra közmunkára ítélték. A 2015-ben Slejm néven indított, majd 

2018 őszétől már Partizánként működő YouTube-csatorna érdekes utat járt be Gulyás vezetésével.

A 2020-as évben a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítványnak a pénzügyi beszámolója szerint mindössze 5,4 millió forint bevétele volt. Aztán a választások előtti évben már 272,706 millió forint összbevételt tüntetett fel, majdnem nyolcvanmilliós adózott eredménnyel. 

A jelentős növekedést a külföldi donoroknak köszönhették, 2021 decemberében ők maguk számoltak be arról, hogy 15 ezer dollárt nyertek a German Marshall Fund és kétszázezer dollárt a The Foundation for Democracy and Pluralism meghívásos pályázatán (ez mai árfolyamon körülbelül 67 millió forint). 

A Partizán a saját Facebook-oldalán közölte azt is, hogy az amerikai törvényhozás által támogatott National Endowment for Democracy (NED) 98 ezer dollár (34 millió forint) támogatást nyújtott a csatorna 2022-es választási roadshow-jára. Ezenfelül Gulyás Márton korábban sem tagadta, hogy amerikai pénzből finanszírozzák őket, sőt a Partizán vezetője tavaly ért haza egy tengerentúli ösztöndíjprogramról, amelyet szintén az amerikai kormány finanszírozott. 

Az alapítvány éves beszámolójából kiderül, hogy a Partizán tavalyelőtt megduplázta a bevételeit, 515,7 millió forintra tett szert. Ezen belül a pályázati bevételek nőttek a legnagyobb mértékben, hiszen 2021-ben 71 millió, míg 2022-ben már 248 millió forint bevételük volt ezen a címen, ez közel három és félszeres növekedés.

Ennek ellenére a Partizán nettó árbevétele csak kis mértékben, 11,4 millióról 12,7 millió forintra emelkedett, az adózás előtti eredmény pedig 79,5 millióról 38,8 millió forintra csökkent. 

Továbbá szembetűnő, hogy a személyi jellegű ráfordítások több mint az ötszörösére, 27 millió forintról 120,8 millió forintra mentek fel. Ez is mutatja, hogy a Partizán stábja mekkorát tudott bővülni egyetlen év alatt. A sajtóban megjelent számítások szerint összesen nyolcvan munkatárs dolgozhatott eddig a csatornánál. A beszámolóban feltűnő még, hogy közel 410 millió forint értékű támogatás érkezett nem magánszemélyektől, azonban nem részletezik, hogy egy-egy szervezet mennyivel támogatta a Partizán tevékenységét. 

 

Azahriah nem lesz ott

A demonstráció szervezőinek egyik legnagyobb dobása, hogy Azahriah nevével harangozták be a megmozdulást úgy, hogy a fiatal zenész egyébként ott sem lesz a rendezvényen. Az eddig fellelhető információk szerint néhány pillanatra jelentkezik be egy videóüzenetben. 

A tüntetés szervezői mindenesetre nem csak Azahriah nevével próbálnak nagy médiafigyelmet generálni, ennek érdekében Pottyondy Edina nemrég száz híres ember nevét tette közzé, akik támogatják a tüntetésüket. A dolog szépséghibája, hogy az egykori momentumos olyanokat is közzétett a tüntetést támogatóiról szóló listán, akik nem adták nevüket a demonstrációhoz. Curtis ennek kapcsán azt írta: 

nem írtam alá semmit, és nem csatlakoztam semmilyen csoportosuláshoz. 

Majd arra kért mindenkit, ne éljenek vissza a nevével:

A listán egyébként több olyan zenész is szerepel, akiket David Pressman amerikai nagykövet fogadott korábban. Azahriah mellett a Margaret Island két zenésze, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf is szerepel Pottyondy listáján. A világhálón egyébként már beindult a mémgyártás, alább egy elképzelt forgatókönyv olvasható, amely alapján valószínűsíthető, hogyan zajlik majd a tüntetés:

Borítókép: Osváth Zsolt és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.