Kábítószerekkel kereskedő szlovák–magyar bűnbanda tagjait fogták el a rendőrök

Több kilogrammnyi metamfetamint és kokaint találtak a rendőrök a bűnbandánál.

2024. 02. 09. 9:26
rendőrautó, kék fény
Fotó: Pixabay: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/feny-jarmuvek-epuletek-auto-532001/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több kilogrammnyi metamfetamint és kokaint találtak a rendőrök egy nemzetközi akcióban egy szlovák–magyar bűnbandánál. Ennek az akciónak és a korábbi elfogásoknak köszönhetően a bűnbanda tíz tagját vonták eljárás alá – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a Police.hu oldalon.

Azt írták, hogy a KR NNI és a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) több éve szorosan együttműködik a magyar–szlovák határterületen tevékenykedő szervezett bűnözői csoportok elleni küzdelemben. A KR NNI és a NAKA közös nyomozása során látókörbe került tavaly egy olyan, kábítószerekkel kereskedő szlovák–magyar bűnhálózat, amely két ember köré szerveződött. A csoport tagjai a gyanú szerint december végén Magyarországra csempészhettek négy kilogramm kokaint, amit elrejtettek, majd rövid időn belül értékesítettek. A szervezet egyik veszprémi tagját egy hónappal ezelőtt a KR NNI győri osztályának jelzésére a járőrök Eplényben állították meg, és a gépkocsijának utasteréből több mint egy kilogramm kokain került elő.

Szakértő megállapította, hogy a lefoglalt kábítószer kiemelkedően nagy tisztáságú, a különösen jelentős mennyiség több mint kétszerese; az ilyen tiszta kokaint a feketepiacon hígítás után dupla mennyiségben lehet értékesíteni 

– írták.

A nyomozók kiderítették, hogy a férfi a drogot Rajkán vette át a településen élő szlovák társától. Harmadik társuk egy szintén Rajkán élő szlovák férfi volt, akit a német hatóságok január 26-án tartóztattak le Kölnben, amikor Hollandiából tartott Magyarország felé. Az autópályán a Német Vámhivatal járőrei állították meg az előtte haladó gépkocsival együtt, amiben szintén egy szlovák futár utazott. A két férfi URH-rádión kommunikált egymással. Kettejüktől összesen több mint hat kilogramm metamfetamint és heroint foglaltak le.

A három gyanúsítotton túl a bűnszervezet vezére, valamint a további bandatagok elfogására az NNI és a NAKA a két ország rendőreinek bevonásával nagyszabású, összehangolt akciót szervezett február 1-jére: egyszerre hét magyar és három szlovák településen voltak elfogások és kutatások. Hatvan rendőr bevonásával Rajkán, Budapesten, Balatonalmádiban, Veszprémben, Győrben, Zircen és Pozsonyban hajtottak végre akciót, amelyben hét embert kaptak el.

A terepkutatás során bukkantak rá a magyar–szlovák határszakaszon, Rajka külterületén egy földbe ásott festékesvödörre, amelyben tégla formájú kokaintömböket találtak, a csomagok pedig közel 1,5 kilogrammnyi kábítószert rejtettek.

A pozsonyi és a rajkai kutatásokon a nyomozók összesen 180 millió forintnak megfelelő eurót, valamint 30 millió forintnak megfelelő, értékes vagyontárgyakat foglaltak le – ezek között voltak órák és különböző járművek is –, így a bűnbandától elvont vagyon összege meghaladja a 200 millió forintot.

A NAKA-val közös műveletnek, valamint az eplényi és a kölni elfogásnak köszönhetően a KR NNI több mint 10 ezer adag kábítószert vont ki a feketepiacról, melynek értéke meghaladja a 300 millió forintot. Az akciónak és a korábbi elfogásoknak köszönhetően a bűnbanda tíz tagját – négy szlovák és hat magyar férfit – sikerült eljárás alá vonni. A közlemény szerint a felderítés és a bűnüldöző szervek munkája tovább folytatódik az Europol és a német hatóságok bevonásával, nemzetközi együttműködésben vizsgálják a bűnszervezet évekre visszamenő tevékenységét és kapcsolatait.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.