Nyárra elkészül az új Duna-híd + videó

Már a befejező munkálatok zajlanak, ennek köszönhetően 70 kilométerrel rövidebb, egy óra helyett pedig mindössze csak 15 perc lesz az út Kalocsa és Paks között – derül ki a magyar kormány új videójából.

Forrás: TEOL2024. 02. 23. 20:48
Foktõ, 2023. december 5. A drónnal készült felvételen a Kalocsa és Paks között épülõ új Duna-híd a Bács-Kiskun vármegyei Foktõnél 2023. december 5-én. A kétszer egysávos, 946 méter hosszúságú híd és a csatlakozó útszakasz 2024 nyarára készül el. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 2010 óta már nyolc új hidat épített a Dunán és a Tiszán – emlékeztetett Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára. 

A mostani beruházás során a csaknem 950 méter hosszú átkelő mellett több mint 22 kilométer hosszú út és részben kerékpárút építése is megvalósulhatott.

Az államtitkár szerint fontos, hogy minél több olyan híd épüljön, amely a magyarokat és a gazdaságot szolgálja.

– Nagyon nehéz év áll mögöttünk, de Magyarország kormánya számára fontos, hogy tartsa az ígéreteit. Ennek a hídnak az építése az idei nyárra befejeződik – hangsúlyozta.

– Ezt a hidat úgy terveztük, hogy száz évig tudja biztosítani az átkelést a Duna két partja között – fogalmazott Tóth Tamás, a kivitelező Duna Aszfalt hídépítési műszaki igazgatója. Beszámolt arról is, hogy jelenleg a befejező munkák zajlanak. Január végén zárták össze a hídszerkezet-elemeket, és lett ezzel egy egész belőle.

– Ez Magyarországon a harmadik ilyen hídszerkezet, amely eddig épült és ebben a formában ez a legnagyobb méretű – hangsúlyozta. A munkálatok részeiről is beszélt, mint mondta, a mederhíd építéséhez folyamatosan használták a Clark Ádám úszódarut, ami az acélszerkezeti elemeket – amelyeket a folyón úsztattak le Budapestről, az építési helyszínre – emelte be a végleges helyükre.

Borítókép: A Kalocsa és Paks között épülő új Duna-híd (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.