Rejtélyes osztrák szál húzódhat a Partizán finanszírozása mögött

Rejtélyes osztrák szál húzodhat meg a Partizán körül. Igaz Katalin, az osztrák Raiffeisen bank egyik hazai vezetője adta az indulótőkét Gulyáséknak, de érdekes módon a Partizánnal több szálon is összeérő, dollárbaloldal-főszereplő DatAdatnak is van osztrák leányvállalata. Arról nem beszélve, hogy a Partizán indulásakor olyan híresztelések is terjedtek, hogy a dolgozók az alapítvány helyett egy osztrák cégnek számláztak – számol be a Tűzfalcsoport.

2024. 02. 28. 10:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Partizánt működtető szervezet, a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány (röviden: Partizán Alapítvány) 2020-as beszámolója alapján a YouTube-csatornát Gulyás Mártonnak és társainak csekély hárommillió forintól sikerült összehozni. A hivatalos beszámolóban nulla forint személyi jellegű ráfordítás szerepelt, az alkalmazottak száma is nulla volt, annak ellenére, hogy az első csoportképeken is közel húszan szerepeltek. A Partizán alapításakor az a hír járta, hogy Gulyásék alkalmazottjai egy osztrák cégnek számláznak, magyarán onnan kaphatták a fizetést, nem az alapítványtól – írja a Tűzfalcsoport.

Egy bírósági oldalon található irat alapján a Partizán Alapítvány alapítója egy bizonyos Igaz Katalin, aki felügyelőbizottsági tag a Soros György amerikai milliárdos által támogatott Társaság a Szabadságjogokért szervezetnél. Igaz Katalin pedig az osztrák Raiffeisen bank magyarországi fióktelepének audit és felügyelőbizottsági tagja is egy személyben.

A bankárhölgy személye azért is lehet érdekes, mivel a Partizán Alapítvány alapítójaként ő szolgáltatta a kezdőtőkét az alapítvány elindulásához. Tehát egy osztrák bank hazai vezetője alapította azt az alapítványt, amelynek alkalmazottai a Tűzfalcsoport értesülései szerint kezdetekben épp egy osztrák cégnek számláztak. 

 

Nem csak a Partizán, Márki-Zayék is az osztrák DatAdatnak számláztak

A 2022-es országgyűlési választási kampányban a magyarországi baloldalnak szánt külföldi pénzeket az Action for Democracy (A4D) nevű amerikai szervezet gyűjtötte össze, amelyet Karácsony Gergely volt várospolitikai főtanácsadója, egyben Bajnai Gordon korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezet.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) 2023. június 26-án közzétett jelentése alapján a külföldi – amerikai és feltehetően svájci pénzek – közel fele, 

majdnem 1,9 milliárd forint került a DatAdat-cégcsoporthoz, ebből 1,4 milliárdot az Márki-ZayPéter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) utalt át a DatAdat-csoporthoz.

A magyar DatAdat-cégcsoport osztrák leányvállalattal is rendelkezik, és feltűnő módon épp az osztrák cégtől rendelte meg a szolgáltatásokat az MMM. Az NIK jelentése úgy fogalmaz: „Tisztázatlan okokból az MMM az A4D-tól kapott források jelentős részét nem a magyarországi DatAdat-cégek számára, hanem a csoport Ausztriában bejegyzett vállalatának (DatAdat GmbH.) utalta tovább, és ettől a cégtől rendelt meg különböző marketing- és kampányszolgáltatásokat. A külföldi támogatás jelentős része tehát közvetve, Bécsből áramlott vissza a DatAdat-csoport magyar cégeihez.”

Forrás: Tűzfalcsoport

A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint „az MMM fővállalkozója lényegében a DatAdat osztrák cége volt, amely alvállalkozóként adott ki megrendeléseket a tulajdonában/érdekkörében álló magyarországi vállalkozásoknak”.

Fotó: Tűzfalcsoport

A jelentés alapján az osztrák DatAdat GmbH. az A4D-től kapott külföldi pénzeket főleg a magyar leányvállalatának, a DatAdat Professional Kft.-nek utalta át.

A DatAdat GmbH. Datad.at néven futó honlapján megjelenik Ficsor és Szigetvári is.