Rejtélyes osztrák szál húzódhat a Partizán finanszírozása mögött

Rejtélyes osztrák szál húzodhat meg a Partizán körül. Igaz Katalin, az osztrák Raiffeisen bank egyik hazai vezetője adta az indulótőkét Gulyáséknak, de érdekes módon a Partizánnal több szálon is összeérő, dollárbaloldal-főszereplő DatAdatnak is van osztrák leányvállalata. Arról nem beszélve, hogy a Partizán indulásakor olyan híresztelések is terjedtek, hogy a dolgozók az alapítvány helyett egy osztrák cégnek számláztak – számol be a Tűzfalcsoport.

2024. 02. 28. 10:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Partizánt működtető szervezet, a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány (röviden: Partizán Alapítvány) 2020-as beszámolója alapján a YouTube-csatornát Gulyás Mártonnak és társainak csekély hárommillió forintól sikerült összehozni. A hivatalos beszámolóban nulla forint személyi jellegű ráfordítás szerepelt, az alkalmazottak száma is nulla volt, annak ellenére, hogy az első csoportképeken is közel húszan szerepeltek. A Partizán alapításakor az a hír járta, hogy Gulyásék alkalmazottjai egy osztrák cégnek számláznak, magyarán onnan kaphatták a fizetést, nem az alapítványtól – írja a Tűzfalcsoport.

Egy bírósági oldalon található irat alapján a Partizán Alapítvány alapítója egy bizonyos Igaz Katalin, aki felügyelőbizottsági tag a Soros György amerikai milliárdos által támogatott Társaság a Szabadságjogokért szervezetnél. Igaz Katalin pedig az osztrák Raiffeisen bank magyarországi fióktelepének audit és felügyelőbizottsági tagja is egy személyben.

A bankárhölgy személye azért is lehet érdekes, mivel a Partizán Alapítvány alapítójaként ő szolgáltatta a kezdőtőkét az alapítvány elindulásához. Tehát egy osztrák bank hazai vezetője alapította azt az alapítványt, amelynek alkalmazottai a Tűzfalcsoport értesülései szerint kezdetekben épp egy osztrák cégnek számláztak. 

 

Nem csak a Partizán, Márki-Zayék is az osztrák DatAdatnak számláztak

A 2022-es országgyűlési választási kampányban a magyarországi baloldalnak szánt külföldi pénzeket az Action for Democracy (A4D) nevű amerikai szervezet gyűjtötte össze, amelyet Karácsony Gergely volt várospolitikai főtanácsadója, egyben Bajnai Gordon korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezet.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) 2023. június 26-án közzétett jelentése alapján a külföldi – amerikai és feltehetően svájci pénzek – közel fele, 

majdnem 1,9 milliárd forint került a DatAdat-cégcsoporthoz, ebből 1,4 milliárdot az Márki-ZayPéter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) utalt át a DatAdat-csoporthoz.

A magyar DatAdat-cégcsoport osztrák leányvállalattal is rendelkezik, és feltűnő módon épp az osztrák cégtől rendelte meg a szolgáltatásokat az MMM. Az NIK jelentése úgy fogalmaz: „Tisztázatlan okokból az MMM az A4D-tól kapott források jelentős részét nem a magyarországi DatAdat-cégek számára, hanem a csoport Ausztriában bejegyzett vállalatának (DatAdat GmbH.) utalta tovább, és ettől a cégtől rendelt meg különböző marketing- és kampányszolgáltatásokat. A külföldi támogatás jelentős része tehát közvetve, Bécsből áramlott vissza a DatAdat-csoport magyar cégeihez.”

Forrás: Tűzfalcsoport

A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint „az MMM fővállalkozója lényegében a DatAdat osztrák cége volt, amely alvállalkozóként adott ki megrendeléseket a tulajdonában/érdekkörében álló magyarországi vállalkozásoknak”.

Fotó: Tűzfalcsoport

A jelentés alapján az osztrák DatAdat GmbH. az A4D-től kapott külföldi pénzeket főleg a magyar leányvállalatának, a DatAdat Professional Kft.-nek utalta át.

A DatAdat GmbH. Datad.at néven futó honlapján megjelenik Ficsor és Szigetvári is.

Forrás: Datad.at

A dokumentumból kiderült, hogy az osztrák DatAdat GmbH. többségi tulajdonosa (nyolcvan százalék) az Amerikában bejegyzett HigherGround Labs (HGL) kockázati befektetésekkel foglalkozó társaság. Ficsor részesedése a cégben mindössze húsz százalék.

Forrás: Tűzfalcsoport

 

Együttműködés a Partizán és a DatAdat között

Lapunk korábbi cikkében az Átlátszó 2020 januári cikkére hivatkozva kiemelte a Gulyás Márton-féle Partizán egyik weboldalát is, amelynek az adatkezelését szintén a DatAdat végzi. A Pestipartizán.eu nevű oldalról van szó, amely már nem elérhető.

Fotó: Tűzfalcsoport

2022 szeptemberében Gulyás Márton interjút adott a Telexnek. A beszélgetés egy adott ponton a fentebb hivatkozott Átlátszó-cikkre terelődött, amelynek lényege, hogy a DatAdat-cégcsoport és a Partizán között volt együttműködés, ennek keretén belül hozzáférhettek a Partizán követőinek adataihoz.

A DatAdattal való kooperációt Gulyás a következőt magyarázta: „Köztünk volt egy együttműködés, volt egy chatbot a Partizánon, amit alapvetően az ő segítségükkel tudtunk használni, és amikor elindult a Partizán, akkor arról, hogy hogyan kell Facebook-hirdetéseket optimalizálni, hogyan kell jól megjeleníteni egy-egy posztot, hogyan kell a közösségi médiában ezeket a lehetőségeket jól használni.”

Gulyás Márton tehát ugyanúgy megrendelő volt az osztrák leányvállalattal rendelkező DatAdatnál, mint a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a 99 Mozgalom, de nem csak ez köti össze a Partizánt a DatAdattal.

 

Ugyanaz a személy könyvel a Partizánnak, a DatAdatnak és az Ezalényeg.hu kiadójának

2022. október 24-én arról írt lapunk, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói egy háromszáz fős borsodi kisfaluban, a Tokaj melletti Szegiben találtak rá a DatAdat Professional Kft. könyvelésére. A helyszínen iratokat foglaltak le. Másnap arról tájékoztatott a lap, hogy a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselőinek – köztük Dobrev Klárának – kifizetőhelye is arra a címre van bejegyezve, ahol a nyomozók rátaláltak a baloldal kampányát lebonyolító DatAdat könyvelésére. Kiderült: ugyanaz a Tóth Józsefné végzi a DatAdat és Dobrev Klára könyvelését.

Október 26-én reggel pedig arról cikkeztünk, hogy az Ezalényeg.hu balos propagandaportál kiadójának, az Oraculum 2020 Kft.-nek is Tóth Józsefné a könyvelője.

Gulyás Márton előremenekült, és még aznap este bevallotta a Facebook-oldalán, hogy az általa ügyvezetett Partizán Alapítvány, illetve az MFG Kft. könyvelését is Tóth Józsefné látja el.  

Forrás: Tűzfalcsoport

Gulyás a posztjában felelevenítette, hogy hogyan is került kapcsolatba a Gyurcsány-párt holdudvarába tartozó datadatosTóth Józsefnével: „Amikor 2017-ben a Sándor-palota megdobálása miatt előállítottak és gyorsított eljárásrendben elítéltek, a tárgyalásomon – akkor még aktív politikusként – Szigetvári Viktor is jelen volt. Nem benézett, végigülte. A tárgyalás végén annyit jelzett: ha azt érzem, tud segíteni, keressem bizalommal. Amikor sokadjára nem sikerült a könyvelőkérdésben megoldást találnom, felhívtam Szigetvárit, és kértem a segítségét: tud-e olyan könyvelőt ajánlani, aki vállalna egy ilyen ügyfelet? Így kerültünk el Tóth Józsefnéhez, aki azóta is a könyvelőnk ” – írja a posztjában Gulyás Márton.

Forrás: Tűzfalcsoport

Borítókép: Gulyás Márton (Fotó: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.