Újraindulna a választáson az elítélt Szarvas Koppány Bendegúz

Annak ellenére, hogy mindét vádpontban bűnösnek mondta ki a bíróság Szarvas Koppány Bendegúzt, a momentumos önkormányzati képviselő azt tervezi, újraindul az önkormányzati választáson, Józsefváros 12-es választókörzetében. Szarvast azért ítélte el a bíróság, mert egy tüntetésen pirotechnikai eszközöket dobált a rendőrsorfal felé Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke kíséretében.

2024. 02. 13. 20:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírói indoklás szerint Szarvas Koppány Bendegúz momentumos önkormányzati képviselő bűnt követett el, amikor 2018-as „rabszolgatörvény”-ellenes tüntetésen pirotechnikai eszközt dobott a rendőrsorfalra, majd lökdösődött is. Szarvas ezért a tettéért két év szabadságvesztés három évre felfüggesztve büntetést kapott. 

Az önkormányzati törvény szerint Szarvasnak le kell mondania a képviselői mandátumáról, amint várhatóan napokon belül jogerőre emelkedik az ítélet.

Az elsőfokú ítéletben a két pontból csak egyben találták Szarvast bűnösnek, másodfokon már mindkettőben. A büntetési tétel ugyanaz maradt. 

A videófelvételek egyértelműen bizonyítják, hogy Szarvas Koppány Bendegúz bűnös, hiszen több alkalommal a rendőrök felé dobott pirotechnikai eszközöket, amelyből volt, ami talált is. Ezenfelül a rendőröket lökdöste, valamint paprikaspray-val fújt feléjük, mindezt két órán belül. 

Ennek megfelelően a Fővárosi Törvényszék úgy látja, hogy a bíróság jogszerűen következtetett Szarvas Koppány bűnösségére. 

Abban viszont a bíróság tévedett, hogy társtettesség vádpontban felmentette Szarvas Koppányt, akit a hétfői tárgyaláson ebben a vádpontban is elítélt a Fővárosi Törvényszék. 

Az ügyészség az ítélet hallatán három nap gondolkodást kért, ami csütörtökön jár le, amennyiben mindenki tudomásul veszi az ítéletet, akkor jogerőre emelkedik. Ebben az esetben Szarvas a továbbiakban nem láthatja el képviselői feladatait, de azt megteheti, hogy újraindul a választáson. 

Folytatná karrierjét a rendőrökre támadó momentumos politikus

Szarvas a bírósági tárgyalás után a Józsefváros Újságnak elmondta: 

a Századosnegyed szavazói döntik el, ki képviseli őket, nem pedig a bíróság.

– A politikai karrieremet nem hiszem, hogy hátráltatná. Soha annál rosszabb képviselője ne legyen a népnek, akit azért meszelnek el, mert a munkavállalók jogaiért kiáll. Nem gondolom, hogy egy ilyen megcsinált ügy, ami öt éve tart, a választók által rám ruházott legitimitást kérdésessé tenné, úgyhogy én tervezem folytatni. Ezért nem is elmélkedem a civil életen, de voltam már egyébként a magánszférában, tudok ott lenni. De ezt majd meglátjuk – nyilatkozta Szarvas a Józsefváros Újságnak. 

Csakhogy a momentumos képviselőt nem azért ítélték el, mert kiállt egy ügy mellett, hanem azért, mert pirotechnikai eszközt dobált a rendőrökre és lökdösődött.

Másodfokon is elbukta a pert

A Józsefvárosi Fidesz is reagált a képviselő szavaira, amely szerint folytatja közéleti pályafutását a kerületben. Mint írták: 

Szarvas Koppány Bendegúz bűnös, hivatalos személy elleni erőszak ügyében.

„A momentumos képviselő és párttársa, Fekete-Győr András országgyűlési képviselő másodfokon is elbukta a pert, ami azért indult ellenük, mert 2018-ban a Kossuth téren rátámadtak a rendőrökre. Szarvas bűnös, mert több alkalommal a rendőrök felé dobott pirotechnikai eszközöket, amelyből volt, ami talált is, ezenfelül a rendőröket lökdöste, valamint paprikaspray-vel fújt feléjük. A bűncselekményekért a baloldali politikus két év börtönbüntetést kapott három év próbaidőre felfüggesztve” – írta közösségi oldalán a Józsefvárosi Fidesz. Hozzátették: 

„a szélsőséges, agresszív, ordenáré stílusáról elhíresült baloldali Lenin-fiú az ítélet ellenére is kijelentette, hogy újraindul a választáson.”

„A baloldalon soha semminek nincs következménye és felelőse, újabb bizonyíték erre a momentumos képviselő magatartása” – zárták soraikat.

Mint a Magyar Nemzet megírta: másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást, a Momentum korábbi elnökét a 2018-as „rabszolgatörvény” elleni demonstráción eldobott füstgránát és az azt követő lökdösődés miatt. A büntetést a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette. Szarvas Koppány Bendegúz, a párt másik tagja esetében maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Borítókép: Szarvas Koppány Bendegúz ( Forrás: Hírnyolc)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.