Feljelentették David Pressmant

Tényi István szerint a nagykövet megsértette Magyarország szuverenitását.

2024. 03. 15. 14:19
KARÁCSONY Gergely; PRESSMAN, David
Budapest, 2024. február 24. Karácsony Gergely fõpolgármester (b) és David Pressman amerikai nagykövet az ukrajnai háború kitörésének második évfordulója alkalmából nyílt köztéri kiállítás megnyitóján a belvárosi Városház téren 2024. február 24-én. A kiállítást a Fõvárosi Önkormányzat és az ukrán nagykövetség rendezte. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három legfőbb közjogi méltósághoz érkezett közérdekű bejelentés David Pressman botrányos ünnepi beszéde miatt – tudta meg a Magyar Nemzet.

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István az államfőhöz, a miniszterelnökhöz és a házelnökhöz fordult, mivel szerinte

az Egyesült Államok budapesti nagykövetének magatartása, illetve cselekedetei súlyosan sértik Magyarország szuverenitását.

Mint arról lapunk beszámolt, március 14-én a CEU-ban elmondott beszédében David Pressman elsőként a rendszámtáblák és a CEU miatt kritizálta a magyar kormányt, majd a sajtó függetlenségével kapcsolatban osztotta meg kétségeit, és támadást intézett a szuverenitásvédelmi törvény ellen is.

A nagykövet aggodalmát fejezte ki a független média helyzetével kapcsolatban, és azt állította, hogy a médiát Magyarországon szisztematikusan elfoglalták, illetve oligarchák vásárolták fel. A diplomata ezek után

hosszasan taglalni kezdte Magyarország békepárti álláspontját, amely szerinte egyértelműen oroszpártiként fogható fel,

ugyanis Magyarország azzal, hogy rendszeresen a fegyverszállítások leállítására és a béketeremtésre szólít fel, nem békejavaslatokat tesz, hanem kapitulációra biztatja Ukrajnát.

Az Egyesült Államok Magyarország szövetségese, ezért a kölcsönös tisztelet talaján állva, a józan észre alapozva lehetne fejleszteni a kapcsolatokat – hívta fel a figyelmet Tényi István. Úgy véli, az elmúlt időszakban tapasztalható megnyilvánulások azonban az Egyesült Államok budapesti nagykövete részéről sajnálatos módon nem a kölcsönös tiszteletről szóltak.

Sürgősen véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az Egyesült Államok felhatalmazva érzi magát arra, miszerint más országokat, sőt állítólag szövetséges országot, mint Magyarország, úgymond érzékenyítsen, demokráciára tanítson

– mutatott rá, majd leszögezte: Magyarországról politikai és jogi következmények nélkül nem lehet ilyen hazugságokat és valótlanságokat állítani.

 

Borítókép: David Pressman és Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.