Hivatalos: szökésben a váci emberölési ügy elsőrendű vádlottja, a másodrendű felfüggesztettet kapott

Ittasan ült a sértett kocsijába, majd okozott halálos balesetet a társával az elsőrendű vádlott. Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyben a Pest Vármegyei Főügyészség, a Budapest Környéki Törvényszék pedig a 2024. február 5-én megtartott előkészítő ülést követő tárgyaláson a másodrendű vádlottra vonatkozóan hirdetett ítéletet a büntetőügyben – közölte a Magyar Nemzettel a Budapest Környéki Törvényszék.

Forrás: Budapest Környéki Törvényszék2024. 03. 05. 15:14
Justice,And,Law,Concept.male,Judge,In,A,Courtroom,With,The bíró, kalapács
572416810 Fotó: everything possible
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eset még 2022. október 2-án történt, amikor az elsőrendű vádlott az ismerősével szórakozott, italozott egy dohányboltban. Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a másodrendű vádlott. Közben a sértett kocsival érkezett az üzlethez, és amikor kiszállt vásárolni, nem állította le az autóját, benne hagyta az indítókulcsot. 

Ezt kihasználva a két terhelt beült az őrizetlenül hagyott autóba. Az elsőrendű vádlott ült a vezető ülésbe, majd tolatni kezdett. Amikor ezt a sértett észrevette, kiszaladt és a motorháztetőre hasalt, hogy megakadályozza a kocsi eltulajdonítását. 

Ekkor az elsőrendű vádlott nagy sebességgel egy útpadkára hajtott, így a sértett a lendülettől leesett a motorháztetőről. 

Ezt követően a sofőr irányt váltott, majd először egy fának, aztán egy villanyoszlopnak ütközött. A balesetet követően a terheltek kiszálltak az autóból és távoztak a helyszínről.

Később a sértettet mentők szállították kórházba, azonban a férfi olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy 

a gondos orvosi ellátás ellenére is 2022. október 4-én életét vesztette.

Az előkészítő ülésen a másodrendű vádlott a váddal egyezően beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A törvényszék a beismerő nyilatkozatot elfogadta és a terheltre vonatkozóan ítéletet hozott.

A bíróság a vádlottat jármű önkényes elvétele bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt egy év – végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Továbbá a próbaidő tartamára a férfi pártfogó felügyeletét rendelte el azzal, hogy a másodrendű vádlott ezen időszak alatt nyilvános helyen szeszes italt nem fogyaszthat.

A döntést az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az ítélet jogerős.

A büntetőügy elsőrendű vádlottjával szemben a bíróság korábban bűnügyi felügyeletet rendelt el. A rendőrség egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során a vádlottat a bűnügyi felügyeletre kijelölt lakhelyén nem találta és erről a bíróságot 2024. február 27-én értesítette.

A vádlott a bűnügyi felügyelet szabályait megszegte, ezért ellene a Budapest Környéki Törvényszék elfogatóparancsot bocsátott ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.