Így készültek a huszárok március 15-re + videó

Kulisszatitkok az előkészületekről.

2024. 03. 15. 13:31
március 15. zászlófelvonás huszárok
Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már két-három héttel a március 15-i ünnepségek kezdete előtt megkezdődött a huszárok felkészülése – közölte Ujhelyi Péter hadnagy.

Forrás: Magyarország kormánya

Az idény végén már kevesebb díszfeladatot látnak el a huszárok, így az ünnepség előtt a lovak emlékezetét fel kell frissíteni, hogy a korábban megtanultak újra berögzüljenek – magyarázta Ujhelyi Péter. Március 15-én alapvetően

kétféle járásmódban tevékenykednek a lovashuszárok a Kossuth téren,

ez a lépés, illetve az ügetés. Lépésben a teret foglalják el a huszárok és állataik, ügetésben pedig a díszmenetet hajtják majd végre. Ezeket a járásmódokat gyakorolják be újra a lovak és a huszárok.

 

Mi alapján választják ki a megfelelő lovakat?

A huszárság lovainak kiválasztása összetett feladat, a lovaknak küllemükben, méretükben és temperamentumukban is meg kell felelniük a kritériumoknak. Később, a felkészülés után derül majd ki, hogy az állat alkalmas-e a díszfelvonulásra: tűri-e a fényeket, a tömeget és a hangos zajokat.

 

Borítókép: A huszár díszőrség a Kossuth téren (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.