Lapítanak az ellenzéki pártok a baloldal legújabb korrupciós botrányáról

Nem válaszoltak az óbudai korrupciós botránnyal kapcsolatos kérdéseinkre az ellenzéki pártok. Noha a szerdán kirobbant, a baloldal fontos háttéremberéhez vezető bűnügyben egyelőre – a gyanú szerint – csak a III. kerület kapcsán vetődtek fel visszaélések, az ügy a korábban megjelent információk szerint több baloldali önkormányzathoz és politikushoz is elérhet. Az érintettek azonban egyelőre hallgatnak.

2024. 03. 08. 11:51
SZABÓ Tímea
Budapest, 2023. szeptember 25. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetõje reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtti felszólalására az Országgyûlés õszi ülésszakának elsõ napján, 2023. szeptember 25-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallgat az ellenzék az óbudai korrupciós botrányról. Lapunk ugyanis több kérdést is intézett a napokban kirobbant bűnüggyel kapcsolatban a baloldali pártokhoz és önkormányzatokhoz, ám válasz eddig sehonnan nem érkezett.

Ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerdán négy embert vett őrizetbe a III. kerületi önkormányzatot is érintő, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt zajló bűnügyben. A hatóság tájékoztatása szerint egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

 

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A nyomozó ügyészség a négy személlyel korrupciós és gazdasági bűncselekmények gyanúját közölte – írta a főügyészség.

 

A szálak a baloldal háttéremberéhez vezethetnek

A hatóság munkatársai a Magyar Hírlap értesülése szerint a DK-s vezetésű óbudai önkormányzatnál is házkutatást tartottak.  

A lap úgy tudja, az eljárás összefüggésben állhat a 2022-es országgyűlési választás előtt kirobbant üggyel, ami pedig nem más, mint a III. kerületi korrupciós botrány, amiben a KNYF jó ideje nyomozást folytat. Az ügyben több név is előkerült a sajtóban, köztük a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor.

A férfiról tudható, hogy 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen, hiszen a kiszivárgott hanganyagokon P. Gábort úgy emlegették, hogy bármit el tud intézni az önkormányzatnál. P. lényegében az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott.

 

Vesztegetési pénz az autóban

P. Gáborral kapcsolatban Anonymous is több leleplező információt közölt pár éve, például azt a rejtett kamerás felvételt, amin látható, hogy vélhetően korrupciós pénzeket számol egy autóban. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. 

 

Napi kapcsolatban Varju Lászlóval?

Egy másik felvételen P. Gábor arról beszél, hogy napi szinten bejáratos a nemrég több bűncselekmény miatt is elítélt, ám lemondani nem hajlandó Varju Lászlóhoz, de szóba kerül az is, hogy P. Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy negyvenhat és egy nyolcvanhat lakásos ingatlanból „osztottak vissza” nyolc lakást.

 

Kokainpénz a kampányban?

Anonymous később olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek azt igazolhatják, hogy P. Gábor tevékenyen részt vett Karácsony Gergely előválasztási kampányának szervezésében. A párt két akkori társelnöke Karácsony és Szabó Tímea volt, aki a III. kerületben képviselőjelöltként indult a parlamenti választásokon. Szabó kampányával kapcsolatban egy, szintén nyilvánosságra került hanganyagon azt ecsetelik, hogy azt kokainbizniszből származó pénzből is finanszírozhatják. Utóbbi ügyben nem a Központi Nyomozó Főügyészség, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik pénzmosás és kábítószer-kereskedelem gyanújával.

Érdemi válasz helyett mellébeszélés

Egyértelmű tehát, hogy a korrupciós botrány jócskán túlmutat a III. kerületi önkormányzaton, éppen ezért szerettünk volna tájékozódni az érintett baloldali pártoktól és önkormányzatoktól. Érdeklődtünk, hogy az MSZP-ben, a Párbeszédben és a DK-ban mit tudnak az ügy hátteréről, szereplőiről. Politikusaik és az önkormányzatok valamelyik dolgozója ismeri-e P. Gábort, és ha igen, milyen kapcsolatban álltak egymással. Válasz egyelőre senkitől nem érkezett.

Kiss László polgármester a Facebook-oldalán tegnap osztott meg egy bejegyzést, amiben politikai akciónak állította be a házkutatást. Állítása szerint az eljárás hivatali dolgozót, önkormányzati tisztségviselőt, illetve az intézményrendszerükben dolgozó munkatársukat nem érinti. Szabó Tímea lapunk videóstábjának is csak annyit mondott: semmit nem tud az óbudai botrányról, Gajda Péter kispesti polgármester pedig kreatív és szorgalmas emberként jellemezte P. Gábort, akiről nem tudja elképzelni, hogy bűncselekményt követett el. 

 

Borítókép: Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.