Rétvári Bence: A nemzet gyarapítása konfliktusokat szül a birodalmakkal

A nemzet gyarapítása előbb-utóbb óhatatlanul konfliktusokat szül a birodalmakkal – hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra emlékező minisztériumi ünnepségen csütörtökön Budapesten.

Forrás: MTI2024. 03. 14. 18:07
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2024. február 29. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. február 29-én. Az Európai Unió (EU) legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere lép életbe Magyarországon március 1-jén. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence kiemelte: a magyar nemzet – amely egyenrangú Európa nemzetei között – sosem volt fáradt ahhoz, hogy harcoljon a szabadságáért.

A márciusi ifjak mögött már 1848-ban komoly nemzetépítő életpálya állt

– mutatott rá az államtitkár. Kifejtette: fiatalok voltak, de már a reformkorban sokat tettek a társadalom, a gazdaság vagy a gondolkodás terén.

Békésen kiálltak hazájukért, és úgy érezték, a függetlenség terén is előrelépésre van szükség

– mondta, majd kitért arra is: a változások március 15-e után is békések, törvényesek, jogszerűek voltak, a fegyveres harcot nem a magyar kormány kezdte, hanem a Habsburgok.

Az államtitkár megjegyezte: akkor is akadtak olyan magyarok, akik megszavazták Haynau és a hozzá hasonlók díszpolgári címét. Rétvári Bence elmondta: március 15-e alkalmából azok munkáját ismerik el, akik nemcsak a saját gyarapításukért, hanem a közösségért is tettek, s ezzel mutattak példát.

A Belügyminisztériumban tartott ünnepségen mintegy félszáz miniszteri elismerést, kitüntetést adtak át a terület dolgozóinak március 15-e alkalmából.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.