Sulyok Tamás megválasztásakor is felrúgta volna a közjogi hagyományokat az ellenzék

Ismeretes, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság eddigi vezetőjét választották hazánk új köztársasági elnökévé. De vajon milyen parlamentáris hagyományból fakad, hogy az Országgyűlés választja meg Magyarországon a legfőbb közjogi méltóságot? Volt-e egyáltalán bármiféle relevanciája az ellenzék által felvetett közvetlen elnökválasztásnak? Mit mutat a kormánnyal szembeni pártokráciában a baloldal egy részének távolmaradása és az LMP és a Mi Hazánk jelenléte az államfőről szóló szavazáson? És milyen elnöki ciklusra számíthatunk Sulyok Tamás szakmai karaktere alapján? Ezekről a kérdésekről volt szó a Grundban.

Forrás: PestiSrácok2024. 03. 03. 19:22
HZ1_4362
ellenzék
20220403 budapest mujegpalya ellenzeki kormany varo havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Grund e heti adásában Hoppál Hunor vendége a Fidelitas digitális és innovációs kabinetjének vezetője, Imre Gyula volt. A műsorban a napokban nagy figyelemmel kísért államfőválasztás közjogi hátterét elemezték – írta a PestiSrácok.

 

Az ellenzék felrúgta volna a hagyományokat

Imre Gyula a műsorban rámutatott, Magyarország egy parlamentáris demokrácia, ami azt jelenti, hogy négyévente országgyűlési képviselőket választanak listán és egyéni választókerületekben, majd az így megválasztott országgyűlési képviselők választják meg a köztársasági elnököt.

Arra a gondolatra, hogy a baloldali pártok a közjogi hagyományokat felrúgva felvetették a közvetlen köztársaságielnök-választás lehetőségét, Imre Gyula elmondta: 

Ha felvesszük egy politológus szemüvegét, azt lehet látni, hogy az ellenzék tematizálni szerette volna a választást, próbáltak belekötni az Alkotmánybíróság tekintélyébe is, miközben a felmérések szerint a magyar emberek által ez a legmegbízhatóbbnak ítélt állami intézmény.

– magyarázta a Fidelitas digitális és innovációs kabinetjének vezetője.

A teljes adás ide kattintva megtekinthető.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.