Berlinben őrizetbe vettek két embert két szélsőbaloldali terrorista szökésével összefüggésben

A német fővárosban, Berlinben őrizetbe vettek két embert a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) szökésben lévő két feltételezett terrorista tagjának felkutatásával összefüggésben – közölte vasárnap reggel az alsó-szászországi állami bűnügyi hivatal.

2024. 03. 03. 17:58
null
Berlin, 2024. március 3. A különleges rendõri egység tagjai kutatnak a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) egykori hírhedt terrorcsoport még szökésben lévõ két tagja, Burkhard Garweg és Ernst-Volker Staub után Berlinben 2024. március 3-án. Egyik társukat, Daniela Klettét, aki évtizedek óta szökésben volt, február 27-én fogták el lakásában. A már feloszlatott RAF harmadik generációjához tartozó terroristákat azzal vádolják, hogy egy gyilkossági kísérletet és több súlyos, fegyveres rablótámadást hajtottak végre 1999 és 2016 között. A német hatóságok több mint 30 ember meggyilkolásáért és legkevesebb 200 ember megsebesítéséért teszik felelõssé a Vörös Hadsereg Frakciót. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két személy kilétét jelenleg is vizsgálják – közölte egy szóvivő a főváros Friedrichshain kerületében tartott nagyszabású razziát követően.

Az egyik helyszínen lövések hangjai hallatszottak az elfogás során, de senki sem sérült meg

– mondta a szóvivő.

A házkutatások 7 óra 30 perckor kezdődtek, és az országos és a városi rendőrség tagjai vettek részt bennük.

Keresik Ernst-Volker Staubot és Burkhard Garwegot, a RAF két másik feltételezett terrorista tagját, akik még mindig szökésben vannak. A hatóságok több mint harminc éve keresik a Baader–Meinhof-csoportként is ismert RAF tagjait.

A vasárnapi letartóztatások napokkal azután történtek, hogy a múlt héten letartóztatták Daniela Klette feltételezett szélsőbaloldali RAF-terroristát. 

A 65 éves Klettét hétfő este vették őrizetbe berlini bérelt lakásában. A nő harminc éve szökésben volt. A német főváros központjában találtak rá, ahol álnéven tartózkodott.

A hatóságok gyilkossági kísérlettel és számos súlyos, 1999 és 2016 között elkövetett rablássorozattal vádolják a triót.

A RAF-ot 1968-ban Andreas Baader, Gudrun Ensslin és Ulrike Meinhof szélsőbaloldali szélsőségesek alapították, és tagjai még az 1990-es években is aktívak voltak. Baader–Meinhof-banda néven is ismert volt.

Klettéhez hasonlóan Staub és Garweg is az egykori RAF harmadik generációjához tartozott. Aktív idejük alatt gyilkolták meg az akkori Deutsche Bank-főnököt, Alfred Herrhausent (1989) és a keletnémet állami vállalatok magánkézbe adásával foglalkozó vagyonügynökség akkori főnökét, Detlev Karsten Rohweddert (1991), Herrhausen sofőrjét pedig súlyosan megsebesítették.

A RAF több mint harminc embert gyilkolt meg, de 1998-ban feloszlott. A csoport akkoriban azzal indokolta támadásait, hogy a nyugat-németországi kapitalista társadalmi rendet akarja lerombolni. Széles körben elterjedt a feltételezés, hogy a kommunista keletnémet állam és annak titkosrendőrsége, a Stasi részben finanszírozta a szervezetet.

Borítókép: A különleges rendőri egység tagjai kutatnak a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) egykori hírhedt terrorcsoport még szökésben lévő két tagja, Burkhard Garweg és Ernst-Volker Staub után Berlinben 2024. március 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.