Teljes a káosz a XII. kerületi baloldalon belül

Egyre idegesebbek az előválasztás miatt az ellenzéki politikusok.

2024. 03. 25. 21:29
KOVÁCS Gergely
Budapest, 2022. április 4. Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén, a fõvárosi Metro Clubban az országgyûlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hegyvidék Jövőjéért Egyesület polgármesterjelöltje, Visi Piroska nemrég ultimátumot fogalmazott meg az ellenzéki pártoknak. Arra kérte a Momentum–DK jelöltjét, Farkas Csabát és az LMP jelöltjét, Kendernay Jánost, hogy hétfőn délig írják alá az előválasztási megállapodást, vagy ha erre nem kapnak felhatalmazást az őket támogató pártoktól, a kerület érdekét szem előtt tartva lépjenek vissza a polgármester-jelöltségtől.

Az előválasztás megrendezésének akkor van értelme, ha azon minden, a Fideszt kihívni készülő polgármesterjelölt elindul, de a Momentum az őt támogató DK-ra és a többi pártra hivatkozva nem írta alá a megállapodást

– emelte ki Visi Piroska. Szerinte április 20-án már a hivatalos önkormányzati kampány veszi kezdetét, így kevesebb mint egy hónap maradt az előválasztás lebonyolítására.

A hegyvidéki előválasztás kérdése már korábban is komoly gondot okozott egyes pártok esetében. Amint arról már beszámoltunk, meglepő részleteket osztott meg a Partizán műsorában Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke a XII. kerületi előválasztással kapcsolatban. Azt mondta:

végül lehet, hogy mégsem lesz ellenzéki előválasztás Budapest XII. kerületében,

mert a Demokratikus Koalíció nem ment bele a feltételekbe, így már a Momentum sem tartja megfelelőnek a korábban előre tisztázottakat.

Kovács emellett kifejtette, hogy az ellenzéki pártok az előválasztás megszervezésével is rendkívül rosszul állnak. Annak ellenére, hogy már számtalan egyeztetést tartottak az ügyben, úgy tűnik, most a DK felrúgja a korábban kialkudott feltételeket, a Momentum pedig a Gyurcsány-párt mellett állva szintén kezd kihátrálni a megegyezés mögül.

Az MKKP társelnöke szerint ha megnyerné az előválasztást, ő lenne az ellenzéki polgármesterjelölt a fideszes Fonti Krisztinával szemben, és az egyéni választókerületek többségében is az MKKP indítana jelölteket. Így választási győzelem esetén előfordulhatna, hogy az MKKP többséget szerez a XII. kerületi képviselő-testületben.

 

DK-s győzelem Budafokon

A korábbi közvélemény-kutatásokra rácáfolva Perlai Zoltán nyerte a baloldal közös polgármester-jelöltségéről szóló XXII. kerületi ellenzéki előválasztást. A Demokratikus Koalíció veterán helyi politikusa a momentumos Havasi Gábort győzte le. Azt a Havasit, aki 2019-ben összellenzéki polgármesterjelölt volt, és mindössze 312 szavazattal kapott ki a fideszes Karsay Ferenctől.

A Medián február első felében készült, ezerfős kutatása szerint akkor még Havasi Gábor momentumos jelölt magabiztosan vezetett DK-s kihívójával szemben. A felmérés szerint az összes megkérdezett 29 százaléka szavazott volna a Momentum politikusára, míg Perlai Zoltán csak 13 százaléknyi budafoki támogatót tudhat maga mögött. Ha kizárólag az ellenzéki szavazókat nézzük, akkor a Medián szerint szó sem volt a mostani „rendkívül szoros” előválasztási végeredményről: míg Havasira az ellenzékiek 49 százaléka, Perlaira 22 százalékuk szavazott volna. A Medián azt is megkérdezte, hogy melyik jelöltet látják esélyesebbnek Karsay Ferenc regnáló polgármesterrel szemben. E tekintetben is meggyőzőnek tűnt Havasi Gábor, hiszen az ellenzéki szavazók 49 százaléka őt, Perlait pedig csak nyolc százalékuk tartotta esélyesebbnek.

Ami a budapesti ellenzéki önkormányzati előválasztásokat illeti, ebben is kivételes Budafok–Nagytétény, mivel csak itt sikerült eddig megszervezni a huszonhárom fővárosi kerület közül.

Jelenleg esélyes, hogy amellett, hogy az LMP és a Jobbik minden kerületben önállóan indul, a baloldal még a III., az V., a XII., a XIII., a XIV. és a XXIII. kerületben egymással is meg fog mérkőzni június 9-én.

Borítókép: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.