Újabb fordulat az uniós pénzek visszatartásáért lobbizó baloldal ügyében

Az elmúlt hetekben a Momentum elnökségi tagjának, Hajnal Miklósnak a beismerő nyilatkozata nyomán cikksorozatban mutattuk be a baloldal elmúlt években folytatott aknamunkáját, amely azt célozza, hogy Brüsszel fagyassza be a Magyarországnak jogosan járó uniós pénzeket. Az ügy újabb fordulóponthoz érkezett, szerdán ugyanis az Országgyűlés európai ügyek bizottsága tárgyalja a baloldal brüsszeli politikai akcióit, amelyek szembe mennek a magyar érdekkel.

2024. 03. 27. 7:56
GELENCSÉR Ferenc; DONÁTH Anna
Budapest, 2023. május 30. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselõje (b, elöl) és Gelencsér Ferenc, a párt elnöke (j, elöl) sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostor elõtt 2023. május 30-án. Mögöttük a Momentum országgyûlési képviselõi és az elnökség tagjai. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dollárbaloldal meghatározó politikusai, európai parlamenti képviselői az elmúlt években egymást felülmúlva dolgoztak azért, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat. Ebben az aknamunkában élen jártak a Momentum hangadói; nem véletlen, hogy Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja ismerte el, sőt kérkedett azzal az ATV-ben, hogy uniós képviselőik meghatározó szerepet játszottak a hazánknak járó EU-pénzek visszatartásában. Hajnal az említett televíziós interjúban konkrétan arról beszélt, hogy Donáth Anna és Cseh Katalin „egy csomó olyan dolgot csinált az elmúlt öt évben az Európai Parlamentben, amiről azt gondoltuk volna korábban, hogy nem megvalósítható”.

Szerinte korábban „senki nem gondolta volna azt, hogy Magyarországgal szemben indulhat jogállamisági eljárás, kötelezettségszegési eljárás”. Hajnal tehát azzal büszkélkedett pártjuk eredményeit összegezve, hogy Magyarországgal szemben különböző brüsszeli eljárások indultak.

A Momentum elnökségi tagja – aki korábban hazudott arról, hogy közgazdász volna – azonban nem állt meg ezen a ponton. Hozzátette ugyanis, hogy bár máskor is voltak eljárások hazánk ellen, de azoknak „ilyen súlyos következménye még akkor nem volt”, mert most „egy több mint másfél éves folyamat volt, amíg egyáltalán a kormány el tudta érni, hogy jöjjenek az uniós pénzek”. 

Hajnal Miklós „őszödi beszéde” nyomán cikksorozatban mutattuk be, hogy milyen közös akciókat indítottak a baloldali pártok uniós politikusai hazánk ellen. Felidéztük, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és felesége, Dobrev Klára EP-képviselő egyenesen a feladatának nevezte a hazánk elleni uniós lépések támogatását. Ennek szellemében Molnár Csaba, a DK egyik uniós politikusa kijelentette, hogy hazafias kötelességének érzi az európai uniós források elleni küzdelmet. Kollégája, Ara-Kovács Attila pedig azt mondta, lehetetlen odaadni az európai uniós forrásokat az Orbán-kormánynak, mert ezzel a baloldal saját magát fegyverezné le. 

Arról is írtunk, hogy az aknamunkában Budapest főpolgármestere sem akart lemaradni. Miközben Karácsony Gergely folyamatosan azért panaszkodik, hogy szerinte a kormány „kivérezteti” a fővárost, éppen ő lobbizik évek óta az európai színtéren, hogy Magyarország ne jusson hozzá a jogosan járó pénzekhez. 

A baloldal volt miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter azzal kampányolt a 2022-es országgyűlési választás előtt, hogy Magyarország akkor kapja meg az európai uniós forrásokat, ha a magyarok leváltják Orbán Viktort. A politikus rendre a brüsszeli vezetők szempontrendszere mellett foglalt állást, amikor a hazánknak járó uniós pénzek visszatartásáról beszélt.

A nevében jobboldali, újabban konzervatív, de hosszú évek óta a Gyurcsány Ferenc vezette baloldallal együttműködő Jobbik is intenzíven dolgozott Brüsszelben azért, hogy Magyarország ne kapja meg a jogosan járó pénzügyi forrásokat.

A cikksorozatban idézett megszólalásokból világossá válik, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal a brüsszeli uniós intézményekkel együttműködve évek óta megfosztja a magyar embereket a hazánknak jogosan járó eurómilliárdoktól annak reményében, hogy ezzel megbuktathatják a kormányt és átvehetik a hatalmat Magyarországon. 

A baloldal magyar érdekkel ellentétes brüsszeli akcióit Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő kezdeményezésére szerdán az Országgyűlés európai ügyek bizottsága tárgyalja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.