Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A tanárokat büntette a dollárbaloldal a brüsszeli áskálódással

A tanárok sínylették meg eddig talán a legjobban a magyar dollárbaloldal uniós képviselőinek a hazánk ellen folytatott aknamunkáját. A Fidesz hazaárulást emleget, ám a nemzetközi érdekekért cselekvő balliberálisok továbbra sem állnak le azzal, hogy minél jobban befeketítsék az őket Brüsszelbe delegáló országot. Eközben a baloldali szakszervezet némaságba burkolózik, elnökük állítólag nem is hallott Hajnal Miklós botrányos önleleplezéséről.

2024. 03. 13. 16:15
DONÁTH Anna Júlia; Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetõje (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerzõ képviselõk a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyíltan elismerte Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, és még büszkélkedett is vele, hogy a Magyarország ellen Brüsszelben lobbizó baloldal a jogállamisági eljárásokon túl az uniós pénzek hazánktól való megvonását is szorgalmazta, többek között ezért késlekedett a tanárok fizetésemelése. A politikus arról beszélt az ATV-ben Rónai Egonnak, hogy uniós képviselőik, Donáth Anna és Cseh Katalin mit értek el Brüsszelben.

A két momentumos „egy csomó olyan dolgot csinált az elmúlt öt évben az Európai Parlamentben, amiről azt gondoltuk volna korábban, hogy nem megvalósítható” – állította a liberális törpepárt politikusa. Szerinte korábban „senki nem gondolta volna azt, hogy Magyarországgal szemben indulhat jogállamisági vagy kötelezettségszegési eljárás”.

 

Szemben a magyar érdekekkel

A Momentum elnökségi tagja kitért arra, hogy bár máskor is voltak eljárások hazánk ellen, azoknak „ilyen súlyos következménye még akkor nem volt”, mert most egy több mint másfél éves folyamatot vett igénybe, amíg egyáltalán a kormány el tudta érni az uniós pénzek megérkezését.

Donáth Anna és Cseh Katalin brüsszeli tevékenységét illetően hozzátette: „azt gondolom, hogy nekik abban komoly, komoly szerepük volt, hogy ez így alakult.”

Ezen már Rónai Egon is láthatóan meglepődött, és felvetette Hajnalnak, hogy „most nagyon sokan azt mondják a nézőink közül, hogy ez hazaárulás”, mire a Momentum üdvöskéje a következő ciklusra szóló terveikről azt mondta: „kétségkívül kell még eredményeket felmutatni a következő öt évben is, ezen leszünk.”

A döbbenetes kijelentések mindenki számára világossá tették, hogy a budapesti olimpia megtorpedózásával 2017-ben színre lépett Momentum európai parlamenti képviselői folyamatosan hazánk érdekeivel szemben politizálnak a legalapvetőbb kérdésekben is, így a nekünk járó uniós pénzek visszatartásában is jelentős szerepet vállaltak.

 

A dollárbaloldal Magyarország ellen ágál

A 2022-es országgyűlési választások előtt, 2021 decemberében Dobrev Klára (DK), Donáth Anna (Momentum), Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje Franciaország elnökével, Emmanuel Macronnal egyeztetett az uniós forrásokról. A találkozón Donáth Anna egyértelművé tette, hogy a 2022-es országgyűlési választás arról is szól, hogy Magyarország hozzájut-e az uniós pénzekhez. A Facebook-oldalán közzétett beszámolója szerint tehát a mikropárt régi-új elnöke a megbeszélésen

arról győzködte a francia államfőt, hogy csak akkor juthasson uniós forrásokhoz Magyarország, ha sikerül megbuktatni Orbán Viktor kormányát.

A baloldali EP-képviselők hazánk elleni közös akciója volt az is, amikor aktívan részt vettek a Magyarországot 2022-ben ismételten elítélő Delbos-Corfield-jelentés elkészítésében.

A 230 módosító indítványból Dobrev Klára 27-hez, Donáth Anna pedig 18-hoz járult hozzá, amelyek közül egy sem irányult arra, hogy megvédje Magyarországot. A Gyurcsány Ferenc felesége és Donáth Anna aktív közreműködésével készülő Delbos-Corfield-jelentés 2022. április 26-án közzétett indítványa arra kérte az Európai Bizottságot, hogy tartózkodjon a helyreállítási alaphoz benyújtott magyar terv jóváhagyásától. A jelentést 2022. szeptember 15-én fogadta el az Európai Parlament, mégpedig a magyarországi baloldali EP-képviselők szavazatával 433 igen, 123 nem szavazattal, 28 tartózkodás mellett. Az összes jelenlévő magyarországi baloldali képviselő igennel voksolt.

 

Síri csend a baloldalon

Lapunk megkereste az ellenzék ismert brüsszeli arcait, arra várva reakciót, hogy mit szólnak ahhoz, hogy a tanári béremeléseket is célzó uniós forrásokat igyekszik Brüsszel elgáncsolni.

A reakciót arra várjuk, hogy hogyan látják, hogy Brüsszel gőzerővel próbálja akadályozni, hol zsarolással, hol időhúzással, hogy Magyarország megkapja a neki járó forrásokat, amiket a kormány például a pedagógus-béremelésre fordít és tervez fordítani. Eddig egyetlen Brüsszelbe delegált baloldali képviselő sem volt hajlandó válaszolni lapunknak.

 

Esküszegő momentumosok

Kifejtette véleményét azonban Deutsch Tamás EP-képviselő, akik szerint a beismerés nem kevesebbet jelent, minthogy a Momentum EP-képviselői esküjüket megszegve és választóikat elárulva Magyarország ellen áskálódtak, amivel súlyos károkat okoztak magyar emberek millióinak. Az európai parlamenti képviselő hozzátette: meggyőződésük szerint egy választott képviselőnek minden körülmények között hazája és annak polgárai érdekében kell cselekednie, és ezt az erkölcsi parancsot semmilyen ideológiai meggyőződés vagy politikai számítás nem írhatja felül.

Tekintettel az ügy kirívó súlyosságára,

a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nevében Deutsch Tamás felkérte Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőt, hogy pártjának országgyűlési képviselőcsoportja nevében kezdeményezze az Országgyűlés európai ügyek bizottsága rendkívüli ülésének összehívását a Momentum EP-képviselőinek Magyarországgal szembeni folyamatos áskálódó tevékenysége megvizsgálására.

A közelgő európai parlamenti választásokra való tekintettel is, a magyar embereknek joguk van tudni, hogy milyen politikai manőverek történtek a dollárbaloldal részéről azért, hogy szándékosan hátrányt okozzanak a magyar polgároknak – érvelt a Fidesz uniós képviselője.

– Cseh Katalin azt állítja, hogy az a döntés, amely szerint Magyarország megkapja az egyébként Magyarországnak járó uniós forrásokat, törvénysértő. Cseh Katalin ezt a döntést eltörölné, a pénz utalását megállítaná – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára tegnap. Hangsúlyozta, Cseh Katalin ennél is tovább ment, és elvenné Magyarország uniós szavazati jogát, és másodrangú országot csinálna a saját hazájából.

 

Tudatlan a szakszervezet

– Én nem vagyok a pártpolitikusok ténykedésével tisztában, hogy ők az Európai Bizottságnál mit csináltak, mit nem csináltak. Nem tudom ezeket kommentálni, nem tudom, hogy valójában mit tettek – jelentette ki lapunknak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Közölte, csak azt tudja, ők mit tettek, hogy megkapják a pedagógus-béremelésre szánt forrásokat. Állítása szerint nem is hallotta Hajnal Miklós ATV-ben tett, elhíresült nyilatkozatát, de – mint mondta – nem is óhajt a pártpolitikusok ilyen irányú nyilatkozatával foglalkozni.

– Mi szakszervezet vagyunk, és nem politikai pártok hátországa – fogalmazott, hozzátéve, a tüntetéseiken mindig mindenkitől azt kérték, pártlogók nélkül jöjjenek. – Nem akarok a pártpolitikusokkal foglalkozni, nekem a kormány a vitapartnerem – szögezte le Totyik Tamás.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke viszont tájékozottabbnak bizonyult Totyik Tamás érdekvédőnél, ugyanis ő már hallott Hajnal botrányos kijelentéséről és véleményt is nyilvánított róla, furának nevezve a megjegyzést.

Szerinte nagyon fontos lenne, hogy azok a források, amelyek biztosítékai a kiszámítható pedagógus életpályának, rendelkezésre álljanak, így nyilvánvalóan minden olyan kezdeményezést, ami ez ellen van, nem tudnak elfogadni – mondta. Az elnök közölte, a tervezett pedagógus béremeléseknek az egyik nagy előnye pontosan az lenne, hogy kiszámítható életpályát biztosít a tanárok számára, ha ez nem teljesül, egyre kevesebben fognak jelentkezni erre a pályára, és megindulhat az elvándorlás más szakmákhoz.

Borítókép: Cseh Katalin és Donáth Anna (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.