A legdrágább parkolási rendszert jutalmazta Karácsony Gergely

A főpolgármester ismét „fontos” dolgot tett a hivatali idejében.

2024. 04. 02. 7:12
_Z2K4069
20190904 Budapest Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Díjjal jutalmazta a legdrágább budapesti parkolási rendszert Karácsony Gergely, az úgynevezett Smart Budapest elismerésről Pikó András büszkélkedett közösségi oldalán – szúrta ki a Metropol. – Mi már tudjuk, mit jelent a közterek demokratizálása és a közterületi parkolás társadalmi költségeinek csökkentése. Az új parkolási rendszernek köszönhetően felszabadult a parkolóhelyek negyede, ami elsősorban a helyi autósok érdekét szolgálja – fogalmazott, hozzátéve, hogy büszke, hogy Józsefváros tette meg az első, talán legfontosabb lépést egy élhetőbb, minden lakosával méltányosan bánó és fenntartható jövőjű város felé. 

A polgármester szavaival csak a kerületben élők nem értenek egyet, miután velük fizetteti ki Pikó és csapata a legdrágább éves parkolási díjat a budapestiek között, és ebben a városrészben vett el a legtöbb parkolóhelyet a baloldali városvezetés anélkül, hogy valamiképp kompenzálta volna azokat, vagy előtte társadalmi egyeztetést tartott volna. 

Az egyik kerületben élő lakos Pikó András posztja alatt meg is jegyzi, hogy az autósok érdekeit soha nem vették/veszik figyelembe. „Csak pénzbehajtásnál jutnak eszükbe az autósok. A Telekin kész életveszély az a fejlesztés vagy racionalizálás, amit csináltak! Tessenek szívesek megnézni, hétköznap délután 16.30-tól este 19.00 óra között. Mindenki csak panaszkodik, önök pedig nem akarják meghallani. Mint ahogyan sok mást sem” – írta egy hozzászóló. Egy másik józsefvárosi pedig arról írt, a közlekedés racionalizálása a hónap vicce.

Az ott élők nem véletlenül panaszkodnak, hiszen amíg korábban ingyenes volt az éves parkolási díj, Pikó András komoly összeget fizettet a lakossággal azért, hogy egy évig parkolhassanak a saját házuk előtt. 

És bár Budapesten eltérő a lakókra kirótt éves parkolási díj, a Pikó András vezette Józsefvárosban azonban több mint tízszerese az átlagnak: az első autóra alapesetben az A zónában 30 ezer, a B zónában 24 ezer, a C zónában 18 ezer forint a díj, míg a második családi autóra már zónánként eltérően 72 ezer, 60 ezer, illetve 48 ezer forint a díj.

A baloldali testület második húzása volt, hogy rengeteg parkolóhelyet megszüntetett a zöldpolitikára hivatkozva, és egymás után nyúlnak bele a forgalmi rendbe is, amelyek miatt több helyen összeomlott a közlekedés: az egyik utcát például úgy egyirányúsították, hogy a parkolási rendet nem igazították hozzá. Azaz csak menetiránnyal ellentétesen, visszafele lehet beállni a várakozási helyre, ami miatt állandó lett a sor, amit persze így a parkoló autó maga mögött tol. 

Pikó András folytatja a munkát és újabb 158 parkolóhelytől szabadítaná meg a helyieket: ha sikerül pályázni az EU-s forrásokra, akkor a Német, a Dankó, az Illés és a Práter utca Illés és Szigony közötti szakasza is „megtisztul”. 

Erről Pikóék a legutóbbi képviselő-testületi ülésen döntöttek; eszerint négy utcával indulnak az Egészséges utcák pályázaton, ezzel utcánként 20-30 vagy annál több parkolóhelyet felszámolva. A Práter utca Illés és Szigony közötti szakaszán például 118-ból mindössze 81 maradna.

A helyi Fidesz számításai szerint az intézkedésnek összesen 158 hely esne áldozatul, ami a jelenlegi parkolóhelyek egyharmada. 
A józsefvárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint Pikóék becsomagolják az autósüldözést hangzatos szavak mögé. 

Úgy tűnik, a baloldali városvezetés az autósokat erővel szeretné leszorítani a gépkocsihasználatról. Az eddigi intézkedéseikkel azonban csak annyit értek el, hogy nőttek a dugók, ráadásul még meg is sarcolták őket azért a szolgáltatásért, amit aztán elvesznek tőlük, aminek eredményeként a lakók nem tudnak megállni a házuk előtt

– mondta az ülésen Vörös Tamás fideszes önkormányzati képviselő.

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Pikó András polgármester (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.