Újabb ingyenes notebookokat kapnak az iskolák

Az országos notebookátadási program legfőbb célja, hogy az egyenlő hozzáférés esélyét biztosítsa a digitális oktatáshoz – jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára.

Forrás: MTI2024. 04. 23. 21:14
BALATONI Katalin
Notebookosztás Kaposváron (Fotó: MTI/Katona Tibor)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balatoni Katalin a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban tartott laptopátadón azt mondta: nagy segítség, hogy az állam ezeket a nagyon modern, érintőképernyős számítógépeket térítésmentesen, az ország legkisebb településének, legkisebb iskolájának is biztosítja a digitális kompetenciák fejlesztéséhez.

A program 2022-ben indult, egy évvel ezelőtt a tavaszi félévben 120 ezer, az ősziben további 140 ezer eszközt juttattak el diákokhoz, pedagógusokhoz és intézményekhez.

Hozzátette, a több mint kétszázmilliárd forintos, kormányzati támogatással megvalósuló program részeként beszerzett készülékek háromezer feladatellátási helyre kerülnek, közöttük állami, egyházi, nemzetiségi önkormányzati és magánintézmények is vannak.

A 2023/24-es tanév tavaszi félévében több mint 193 ezer eszközt kapnak ötödik, hatodik, kilencedik évfolyamos diákok és köznevelési intézmények, a számítógépeket a szülők, gondviselők a KRÉTA rendszeren keresztül igényelhették a gyermekeknek.

Balatoni Katalin szólt arról is, hogy a koronavírus-járvány idején kiemelkedően gazdag digitális fejlesztési program indult, ennek eredményeként kétszáz okostankönyvet fejlesztettek ki, több mint kétszázezer digitális tartalmat – köztük fizikai, kémiai kísérleteket, történelmi animációkat, térképeket – tettek elérhetővé a diákoknak, továbbá 180 okostantermet alakítottak ki.

A helyettes államtitkár a digitális világ veszélyeiről azt mondta, hogy nagyon fontos a gyermekek tudatos felhasználóvá nevelése.

Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a pedagógusok béremelése, az oktatási intézmények felújítása, a digitális tartalmak fejlesztése és a digitális eszközök beszerzése együtt hat annak érdekében, hogy mindenkinek egyenlő hozzáférést biztosító minőségi oktatása legyen Magyarországon.

Pintér Rómeó, Kaposvár alpolgármestere közölte, hogy a mostani ütemben több mint 1500 laptop kerül a kaposvári fiatalokhoz.

 

Borítókép: Notebookosztás Kaposváron (Fotó: MTI/Katona Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.