A gyermekek akár napi öt órát is lógnak a neten, mindenféle szülői korlátozás nélkül

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az általa vezetett Safer Internet Center keretein belül idén is részt vett a Digitális Témahéten, amelyet 2024. április 8. és 12. között tartottak. A kezdeményezés során 19 iskolában jártak oktatóik, ezzel mintegy kétezer főt értek el.

2024. 04. 23. 16:41
KÖVÉR László
Nemzetközi Gyermekmentõ Szolgálat (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Digitális Témahét Magyarország legnagyobb digitális pedagógiai kezdeményezése, amely 2016-ban indult útjára az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére.

Kiemelt célja a digitális kompetencia fejlesztése. Fontos törekvés továbbá az is, hogy a pedagógusok tudatos és biztonságos, kreatív digitáliseszköz-használatra épülő tanulási folyamatokat tervezzenek és valósítsanak meg.

A Safer Internet Centerük (azaz a Biztonságosabb Internet Központjuk) hazai tudatosságnövelő központként azért csatlakozott most is a témahéthez, hogy minél gyakrabban és minél több fórumon felhívják a figyelmet az internet előnyeire, lehetőségeire, de az esetleges veszélyeire is. Oktatóik kötetlen, interaktív formában tartottak előadásokat a biztonságos internethasználatról a hazai általános és középiskolákban. De előfordult, hogy a tanulók osztották meg saját tapasztalataikat, tudásukat a szakemberekkel. Így került a középpontba például az egyik előadáson a „Green screen” technológia, azaz a zöld háttér előtt különféle tartalmakat gyártó gyermekek fogalma.

A Digitális Témahét népszerű volt, az iskolák nyitottak a digitális védelemről szóló oktatásokra. Érdemes azonban odafigyelni néhány oktatójuk személyes tapasztalataira: úgy látják, hogy

a gyermekek sajnos semmiféle veszélyt nem éreznek a digitális térben: többségük nyilvános profilt használ, rengeteg tartalmat oszt meg, és idegenekkel csetel.

A gyermekek internetezési szokásairól kiderült, hogy akár napi öt órát is lógnak a neten, mindenféle szülői korlátozás nélkül, mivel a szülő legtöbb esetben nem is tudja, hogy mit csinál a gyermeke a világhálón. A gyermekek elmondásából az is kiderült, hogy

a lányok sokkal nyitottabban viselkednek a digitális térben, mint a fiúk.

Jelenleg csaknem harmincfős a Saferinternet-oktatói csapatuk. Ők a jövőben is kitartóan tanítják a gyermekeket és felnőtteket a biztonságosabb internethasználatra. Előadásaik ingyenesen elérhetők az ország egész területén. A Digitális Témahét után is várják az iskolák jelentkezését Saferinternet honlapjukon – közölte a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület.

Borítókép: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.