Hatalmas közpénzbotrányt úszott meg Magyar Péter csatlósa

Az új baloldali messiás tüntetésein részt vevő Tarr Zoltánnak több mint százmillió forint eltüntetésében lehetett szerepe.

Forrás: Tűzfalcsoport2024. 04. 10. 12:03
TARR Zoltán
Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Péter mellett feltűnt Tarr Zoltán korábban egy 115 milliós, közpénz elszámolásával kapcsolatos ügybe keveredett – hívta fel a figyelmet a Tűzfalcsoport. Mint írták, az Egyházfórum nevű – egyes egyházi körökben liberálisnak tartott – vallási lapban, Hogyan számoljunk el 115 millió forint közpénzt? címmel 2013. november 25-én megjelent írásában Jakab Attila vallástörténész egy 2007-es pályázati forrás elszámolásával kapcsolatos gyanús ügy nyomába eredt. Az üggyel akkoriban a Nol.hu is foglalkozott. A hírportál írása szerint  

„a második Gyurcsány-kormány egy 2006. december 23-án kelt határozattal az akkori Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) tartalékából 115 millió forintot különített el a református egyház számára egyházi beruházások, felújítások, rekonstrukciók támogatására. A közpénzt az egyház egy összegben kapta meg a bankszámlájára. Ám nem telt el egy hónap, az említett 115 millió forinttal Bölcskei Gusztáv hihetetlen módon már el is számolt!”

Ebben az időszakban Bölcskei a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Tarr Zoltán zsinati tanácsos pedig a Zsinati Iroda vezetője volt. Tarr nemrégiben a református egyház belső viszonyait kritizálta, az egykori zsinati tanácsos, jelenleg rendelkezési állományban lévő, gyülekezet nélküli lelkész vaskos megállapításait több baloldali hírportál is idézte.

A vallástörténész azt bizonygatta, hogy számos nyitott kérdés merült fel az említett elszámolással kapcsolatban, a jelenleg is elérhető cikk több elektronikus levelet is idéz Jakab Tarr Zoltán zsinati tanácsostól. 

Írásomban nem kívánok semmit sem állítani; de még csak értelmezni sem. Csupán kronológiai struktúrába rendeztem azokat a dokumentumokat, amelyek eddig nyilvánosságra kerültek; illetve igyekeztem ráirányítani a figyelmet a nyilvánvaló anomáliákra. Az érintettek és az illetékesek feladata ezeket megmagyarázni. Mivel közpénzekről van szó, megítélésem szerint az a legkevesebb, hogy az állampolgárok legalább értesüljenek a történésekről, amennyiben az illetékesek nem tesznek semmit

– szögezte le Jakab Attila.

A Nol.hu feltette a kérdést, mi történhetett a háttérben. Rámutattak: mivel az egyetemen ténylegesen megvalósult felújításra az intézmény más forrásból már kapott támogatást, így a 115 millió forint közpénz éppen megfelelt arra, hogy lefedjék vele a beruházás egyes elemeit. 

Nem bonyolult, csak ügyesen kell papírozni

– írta a hírportál.

Az anyagból az is megtudható, hogy az ügyre a református egyház vezetése hosszú közleménnyel reagált. Közölték, hogy jogi lépéseket fontolgatnak a lap ellen, s azzal a magyarázattal álltak elő a kérdéses 115 millióról, hogy ez az állami támogatás fenntartói szempontból az egyetemnek adott 2006-os megelőlegezett egyházi támogatás utólagos fedezetének értelmezhető, hiszen az egyházi támogatás ugyanazt a célt szolgálta, mint az állami.

A jogi lépések minden jel szerint elmaradtak, a szereplők, így Tarr Zoltán volt zsinati tanácsos szerepe az akkori ügyben ugyanakkor a mai napig kérdéseket vet fel

 – húzta alá a Tűzfalcsoport.

 

Borítókép: Tarr Zoltán (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.