Már drónokkal is figyeli a rendőrség a közlekedési szabálysértőket + videó

A drón jó eszköz a forgalom figyelésére úgy, hogy arról a közlekedők többsége nem szerez tudomást.

Forrás: police.hu2024. 04. 09. 16:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összehangolt közlekedési akciót tartottak a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság illetékességi területén – adta hírül honlapján a rendőrség. Elsősorban a 42-es számú főúton ellenőrizték a járművezetőket 2024. április 5-én, egy drón is segítette munkájukat.

Az egyenruhások 33 sofőrrel szemben indítottak eljárást, többnyire elsőbbségi és előzési szabályok megszegése miatt.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság az év hátralévő részében megyeszerte tervez ehhez hasonló ellenőrzéseket.

Mint arról a Magyar Nemzet már tavaly nyáron beszámolt, az Árpád hídi szörnyű kerékpáros-tragédia ráirányította az emberek figyelmét a notórius gyorshajtókra, a KRESZ-t sorozatosan megszegőkre. Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a Vezess című szakportálnak adott interjúban a drónokról elmondta, hogy az elsőbbségadási és kanyarodási szabályok ellenőrzésére is alkalmas eszközök. 

Van számos olyan hely, ahol rengeteg koccanásos baleset történik, amelyeket a drónnal tökéletesen tudunk figyelni. Térfigyelő kamerával is lehet, ott ülünk és figyeljük. Aztán értesítjük a rendőrt, aki megállítja. Barátom, megvagy!

– fogalmazott az ezredes.

Egyre több drónt használ a rendőrség a szabálysértők felderítésére, a szabálysértések dokumentálására, valamint a közlekedési balesetek helyszínelésére. A rendőrség ugyanis megváltoztatta az ellenőrzési taktikáját. A főosztályvezető szerint 

kitanulják az emberek, hogy hol és hogyan kell viselkedni, hogy a rendőr úgy lássa, minden rendben van. A drón azonban jó eszköz a forgalom figyelésére úgy, hogy arról a közlekedők többsége nem szerez tudomást.

Jelenleg mintegy negyven drónt üzemeltet a rendőrség. Már beszereztek négy újabb készüléket, a pilóták kiképzése megtörtént, a módszertant kidolgozták. Nagy valószínűséggel négy megyei főkapitányságon, Budapest, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben fognak egyelőre kísérleti jelleggel ilyen drónokat használni.

Borítókép: Felvétel a közlekedési akcióról (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.