Már több iskolában tiltják a mobilozást

A diákok teljesítménye és odafigyelése érezhetően javult, és talán a szünetekben is visszaszoknak rá, hogy egymással beszélgessenek.

2024. 04. 15. 17:55
mobilozás gyerekek mobiltelefon okostelefon digitális bennszülöttek
Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javult a diákok koncentrációja és teljesítménye, amióta tiltják a telefonok használatát Tolna vármegyei iskolákban – számolt be a Tolna vármegyei hírportál. A vármegyében sokan nemcsak pártolják, hanem

egyes intézmények már évek óta tiltják a mobiltelefonok használatát az iskola területén, míg mások csak az idei tanévben vezették be az intézkedést.

A lap ismertette, a decsi Bíborvég Általános Iskolában már közel tíz éve bevezették a mobilok leadását az iskolában a tanítási napok kezdetén. Nemcsak az alsós, hanem a felsős diákok is leadják telefonjaikat reggelente az osztályfőnökeiknek. – A szülők pártolják ezt az intézkedésünket, mivel ők is tisztában vannak azzal, hogy ez a gyerekeik érdekét szolgálja. A diákok reggelente a telefonjaikat az osztályuk kosarába helyezik, és a tanítás végéig mi a tanáriban vigyázunk a készülékeikre. Ha a diák jelzi, hogy szeretné felhívni a szülőt napközben, természetesen biztosítjuk neki – tájékoztatta a lapot Kozma Erzsébet igazgatónő.

 

Jobban figyelnek az órán

Az igazgatónő elmondása szerint a diákok javára vált a telefonok leadása. Az utolsó órájuk vagy szakkörük után kaphatják vissza telefonjaikat, amint elhagyják az iskola épületét. Az igazgatónő kiemelte: azzal, hogy a gyerekek az iskolában nem használják a telefonjaikat,

sokkal jobban oda tudnak figyelni a tanórákon, tehát javult a tanulási környezet.

A túlzott képernyőidő negatívan befolyásolja a diákokat is, ami egyaránt kihat a fizikai és mentális egészségükre. Sokkal aktívabbak a diákok, amióta nem nyomkodják a készülékeiket napközben.

Egyre többen ismerik fel, hogy káros hatással van a tanulókra a mobiltelefonok használata. A Bonyhádi Általános Iskola vezetése is úgy döntött az idei tanév elején, hogy megvonja diákjaitól a telefonokat a tanítási idő alatt. – Sajnos azt vettük észre, hogy a gyerekek a szünetekben egyáltalán nem kommunikálnak egymással, egyszerűen beszippantotta őket a digitális világ – panaszkodott Steiner Krisztián iskolaigazgató. – Ezért arra a döntésre jutottunk, hogy reggelente minden diáknak le kell adnia a telefonját, melyet a nap végén természetesen visszakap. Tapasztalatunk szerint a szülők pozitívan fogadták a döntést, a diákok nyilván kevésbé, azt viszont kijelenthetem, hogy mostanra már hozzászoktak. Egyértelműen úgy látjuk, hogy döntésünk pozitív hatást gyakorolt a diákjainkra – állította az intézményvezető.

A lap emlékeztetett: Tomás Drucker szlovák oktatásügyi miniszter nemrég bejelentette, hogy

betiltják a mobiltelefonok használatát az ország általános iskoláiban.

Az intézkedés célja, hogy elősegítse a zavartalan tanulási környezetet és csökkentse a diákok figyelmének elterelését.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.